BAJDEN UNIŠTIO ISTORIJSKI DOGOVOR: Ričard Grenel bivši izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine

Ričard Grenel

10. 09. 2021. u 09:30

PRE godinu dana, 4. septembra, svet je proslavio potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u Ovalnoj sobi Bele kuće.

БАЈДЕН УНИШТИО ИСТОРИЈСКИ ДОГОВОР: Ричард Гренел бивши изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине

Foto Tanjug

Predsednik Tramp je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg kosovskog premijera Avdulaha Hotija kako bi napravili ogroman korak ka rešavanju njihovog istorijskog sukoba.

Vizija Donalda Trampa je bila da Kosovo i Srbija normalizuju svoje ekonomske odnose i pomognu u potpunoj revitalizaciji Balkana. Predsednik Tramp je verovao da dotadašnji sukob utiče na otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj za obe strane. Takođe je verovao da strategija stalnog političkog razgovora, koju vode Evropljani, ne funkcioniše.

Nažalost po Balkan, Bajdenova administracija zauzela je suprotan stav. Predsednik Džo Bajden nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i čitav region, odlučivši da jednostavno ne želi da se meša. On nema predsedničkog izaslanika za pregovore, a u Beloj kući nema ni razgovora ni planova za ovaj region. Ne planiraju se posete američkih zvaničnika na visokom nivou, niti datumi za dolazak balkanskih lidera u SAD.

Postoji, međutim, Bajdenova potpuna i prećutna saglasnost sa procesom koji vodi Evropska unija u Briselu, u Belgiji. Sada je EU zadužena za strategiju obnove Balkana i razgovore o normalizaciji odnosa. I, kao što vidimo iz dinamike razgovora o pridruživanju EU, narodi balkanskog regiona neće uskoro imati adekvatnu pomoć.

Ali, predsednik Tramp i dalje veruje da bi svaka strana trebalo da nastavi sa primenom Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji iz 2020. godine, uprkos odsustvu Bajdenovog angažovanja. Trampova administracija je verovala da će koraci Kosova i Srbije ka ekonomskoj normalizaciji umanjiti moć i značaj spornih i emotivnih političkih pitanja, kao i da su preduslov za trajno rešenje političkih sukoba. I vizija predsednika Trampa se ostvarila. Teškim pregovorima, strane su se dogovorile o izgradnji drumske i železničke veze, kao i o uspostavljanju direktnog leta između svojih prestonica, Beograda i Prištine.

U Trampovo vreme su se Srbija i Kosovo takođe dogovorili da zajednički prelaz Merdare bude otvoren i pušten u rad. Ovaj, sada već funkcionalan prelaz, trebalo bi da bude samo početak preko potrebnog slobodnog i efikasnog protoka ljudi i robe između Srbije i Kosova. Tramp i dalje veruje da bi strane trebalo da međusobno priznaju diplome i stručna uverenja, kao i da se pridruže "zoni mini-šengena" koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019. godine.

Postignuti dogovori o zaštiti i unapređivanju slobode veroispovesti, uključujući obnovljeni međuverski dijalog, zaštitu verskih objekata i nastavak restitucije imovine Jevreja stradalih u Holokaustu koji nemaju živih zakonskih naslednika, vredni su sprovođenja čak i ako Bajdenova administracija tome ne posvećuje pažnju. Tako je i sa odredbom o proglašenju Hezbolaha za terorističku organizaciju i potpunom sprovođenju mera za ograničavanje delovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha u područjima pod nadležnošću uključenih strana. Trampov tim se takođe nada da će obe strane ispuniti svoje obaveze koje se tiču pružanja pomoći u dekriminalizaciji homoseksualnosti u 69 zemalja u kojima je to trenutno nezakonito, kao i jačanja diplomatskih odnosa sa Izraelom.

Možda najvažnija stvar - za ljude na terenu, strane uključene u pregovore, kao i za istoriju i budućnost regiona - jeste da Tramp smatra da bi obe strane trebalo da ulože veće napore u pronalaženje i identifikaciju posmrtnih ostataka nestalih osoba iz rata koji se završio pre dve decenije.

Istorijski dogovor, postignut Trampovim sporazumom 4. septembra prošle godine, sadrži jednu odredbu koju je Bajdenova administracija već uzaludno potrošila. Bilo je nepodnošljivo posmatrati kako Bajden cele ove godine ignoriše moja upozorenja da nam ističe jedna od važnih tačaka sporazuma koju smo teškom mukom dogovorili: jednogodišnji moratorijum na nove zahteve Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i na kampanju Srbije za povlačenje priznavanja Kosova.

Nažalost, ta jednogodišnja odredba je istekla i strane više nisu u obavezi da se pridržavaju tog dogovora. Veoma je razočaravajuće to što Džo Bajden nije ni pokušao da produži ovaj moratorijum. Izgleda kao da je Džo Bajden zaboravio da Balkan uopšte i postoji.

Predsednik Tramp je od početka verovao da se međusobno poverenje može izgraditi kroz proces stvaranja mogućnosti i budućnosti za mlade ljude, a ne kroz revanšizam, simbolizam ili ispravljanje istorijskih grešaka. Nažalost, Trampov tim je pogrešio misleći da niski udarci između političkih protivnika predstavljaju problem samo na Balkanu. Sada vidimo da je i Bajdenova administracija tome sklona.

* Preuzeto sa sajta thefederalist.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!