SPORAZUM: Ne iznenađuje previše ni činjenica da Priština nije ispoštovala ni "slovo" Briselskog sporazuma

Dragana Zečević

04. 09. 2021. u 11:11

SVE što su prištinske vlasti poslednjih deceniju-dve potpisale, nikada nisu ispunile. I to nije ništa novo. Niti bi bilo čudno da iza tih sporazuma stoji samo Beograd.

СПОРАЗУМ: Не изненађује превише ни чињеница да Приштина није испоштовала ни слово Бриселског споразума

Novosti

Ne iznenađuje previše ni činjenica da Priština nije ispoštovala ni "slovo" Briselskog sporazuma potpisanog pre osam godina iza kojeg stoji EU koja je dosad uglavnom aminovala sve što čelnici privremenih institucija rade. Ali, donekle je iznenađujuće to što je kosovski parlament nedavno doneo rezoluciju kojom se odbija Vašingtonski sporazum, potpisan tačno pre godinu dana.

Iako ta rezolucija nije obavezujuća, njome se odražava politička volja. Uprkos tome što se na sav glas pozivaju na prijateljstvo sa SAD, prištinski političari se ne pridržavaju čak ni sporazuma potpisanog sa ključnim partnerom. Time se samo potvrđuje da su, jednostavno, za Prištinu svi sporazumi nebitni bez obzira na to ko iza njih stoji. Bilo da je to Beograd, EU, stara ili nova administracija SAD...

Zato je ključno pitanje - čemu onda dijalog Beograda i Prištine?! Čemu pregovori i dogovori ako se ne realizuju i ako će prištinska vlast i dalje da se ponaša kao razmaženo dete na čije "nestašluke" ne reaguju ni Brisel ni SAD. A upravo njima su puna usta o poštovanju ljudskih prava koja, uprkos potpisanim sporazumima, Priština krši na svakom koraku. I zabranjuju svaki korak Srbima. Jer, sloboda kretanja za Srbe na KiM je takođe samo "slovo na papiru". Dokaz za to je i poslednja, od početka godine treća zabrana ulaska u pokrajinu, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću.

A Srbi na Kim su, ne samo poslednjih deceniju-dve, već vekovima, žrtve nerealizovanih sporazuma, neostvarenih obećanja, ne samo Prištine, već i svetskih centara, Brisela i Vašingtona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024