VUKOVCI SAMO NA PAPIRU: Gde je naše školstvo - Imali sve petice, a na prijemnom nula bodova

Ljiljana Begenišić

16. 07. 2021. u 12:00

DELjENjE visokih ocena bez pokrića kroz osnovno i srednje obrazovanje veliko je društveno zlo.

ВУКОВЦИ САМО НА ПАПИРУ:  Где је наше школство - Имали све петице, а на пријемном нула бодова

Novosti

Daje lažnu sliku o školama, a đacima neće pomoći kad jednog dana budu morali da pokažu realno znanje. Na ovo upozoravaju pedagozi, a koliko su u pravu pokazuju i rezultati prijemnih ispita na kojima čuveni vukovci ostvare više nego skroman rezultat. Neki osvoje neverovatnih nula bodova, a malo "bolji" dobiju svega desetak poena (od mogućih 40), i to iz predmeta iz kojih su tokom školovanja imali - sve petice.

Otrežnjenje i za decu i za roditelje bude bolno, ali prosvetari nisu iznenađeni. Sa davanjem nerealnih ocena, počne se u nižim razredima osnovne škole, gde ima i po 20 učenika sa svim peticama, tako se nastavi do male mature, a ta praksa prelije se i na srednje škole.

Pri upisu na fakultet, odlikaši se obično zalete na najteže i najpopularnije, koji traže znanje, što se ispostavi kao nepremostiva prepreka i pokazatelj koliko su zavaravani visokim ocenama. Površan odnos prema ocenjivanju doveo je do hiperprodukcije vukovaca kojih ima deset puta više nego pre 30 godina.

Ko je kriv? Roditelji koji pritiskaju nastavnike, ili nastavnici koji idu linijom manjeg otpora. Ili škole koje se utrkuju koja će imati bolji uspeh, a nastavnik koji drži stroge kriterijume, trpi pritisak celog kolektiva da "popusti". Sve potpomaže i Ministarstvo prosvete, kritikujući obrazovne ustanove kada im pada prosečna ocena, tumačeći to kao popuštanje u radu.

Možda bi svi u tom lancu trebalo da poslušaju dekane fakulteta koji tvrde da najbolje rezultate na prijemnom i tokom studija pokažu đaci koji iz škole donesu stabilno znanje, a to obično nisu oni sa svim peticama u knjižici. Zato deco i roditelji, - jurite znanje, a ne ocene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja