RAZLAZ ĐILASOVACA, SVAKO U SVOM KLUBU: Jeremić pravi poslaničku grupu, u DS ljuti zbog lošeg rezultata

D. MILINKOVIĆ

05. 04. 2022. u 19:50

UZ tešku muku stvoren savez "Ujedinjeni za pobedu Srbije" počeo je da se rastače još u izbornoj noći, a lideri tri stožerne stranke ove koalicije - Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić - gotovo da nisu ni krili da je pod velikim znakom pitanja njihov zajednički nastup u budućem sazivu parlamenta.

РАЗЛАЗ ЂИЛАСОВАЦА, СВАКО У СВОМ КЛУБУ: Јеремић прави посланичку групу,  у ДС љути због лошег резултата

Foto: N. Skenderija

Naime, kako saznajemo, ova lista, koja je prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije osvojila 38 mandata, najverovatnije će u parlamentu imati više poslaničkih klubova, što bi praktično značilo i kraj njihovog političkog pakta sklopljenog pred izbore.

Prvi će "povući nogu" šef Narodne stranke Jeremić, koji je sa knedlom u grlu i pristao na sastavljanje jedne izborne liste. Oni bi u budućem sazivu parlamenta trebalo da imaju 12 mandata i kako sada stvari stoje formiraće zaseban klub, za šta je potrebno pet poslanika.

VUK BEŽI IZ SENKE SSP

POLITIČKI analitičar Branko Radun kaže, za "Novosti", da bi Đilasov savez, da je ostvario bolji rezultat, možda potrajao duže:

- Loš rezultat sada pojačano generiše unutrašnje tenzije i nije isključeno da će svi zasebno nastupati u parlamentu. Drugo, tu sigurno ima i ekonomskih razloga, jer ako imate svoj klub, dobijate više novca. I treće, Jeremić je sve vreme bio u Đilasovoj senci i sada konačno ima priliku da razvija i promoviše svoju stranku. Doduše, po meni "Ujedinjeni za pobedu Srbije" i nisu ostvarili toliko loš rezultat, ovaj procenat osvojenih glasova su im i davala istraživanja. Problem su očigledno bila nerealna očekivanja od 30 odsto podrške.

Jeremić i pre izbora nije krio nezadovoljstvo zbog niza nefer poteza Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, koji je bez konsultacija sa ostalim partnerima isturio Zdravka Ponoša kao kandidata za šefa države, a Vladetu Jankovića za prvog čoveka Beograda. Zato se i prilično distancirao od Đilasa i ostatka saveza tokom kampanje i NS je uglavnom imala zasebne političke akcije širom Srbije.

- Jeremić je bio najnezadovoljniji zbog konačnih izbornih rezultata liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a koja je defakto podbacila. Posebno imajući u vidu da je Đilas predizbornim istraživanjima "pumpao" podršku ovom savezu, koja očigledno nije bila realna - kaže naš izvor.

Razočaranje u Đilasovom taboru nastalo je i kada se videlo da ključni ljudi koalicije posle zatvaranja birališta samo viču "držite, lopova", a ništa ne rade da ulože prigovore ako već sumnjaju na izborne neregularnosti.

Među razočaranima je i Vladimir Gajić, potpredsednik NS, koji je poručio da je "silom prilika, pre svega zarad jedinstva, njegova stranka imala ulogu sekundanta na izborima, izuzev kada je u pitanju rad na terenu gde je njihovo članstvo "ginulo" od posla.

U TABORU IZNENAĐUJUĆA TIŠINA

MNOGE je u izbornoj noći iznenadila neobična tišina u taboru "Ujedinjenih za pobedu Srbije", kada je reč o rezultatima glasanja. Naime, bilo je krajnje neobično da lista koja se predstavljala kao najžešći takmac Aleksandru Vučiću i SNS nije ni u jednom trenutku davala svoje procene rezultata koje od kontrolora dobija sa biračkih mesta. Zbog toga su još tokom izborne večeri na društvenim mrežama stizale kritike, čak i od njihovih pristalica i članova.

S druge strane, Đilas, koji sigurno neće sesti u skupštinske klupe, jer je bio 64. na listi, moći će da računa na minimum 10 mandata, a njegovom taboru najverovatnije će se priključiti i poslanici sa kvote Pokreta slobodnih građana, a koji su se našli iznad crte - Pavle Grbović, Natan Albahari, Ana Oreg, Đorđo Đordić...

Nije isključeno ni da Lutovac i njegovi saradnici iz Demokratske stranke koji će dobiti mandata takođe formiraju zaseban poslanički klub. Osim Lutovca, tu su i Dragana Rakić, Gordana Matković, Srđan Milivojević, Tatjana Manojlović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri