JOŠ 20 DEVOJAKA PRIJAVILO ALEKSIĆA: Beogradska policija zatrpana novim optužbama protiv vlasnika privatne škole glume

E. H.

20. 01. 2021. u 08:00

BEOGRADSKA policija zatrpana je novim prijavama protiv Miroslava Mike Aleksića (69), reditelja i vlasnika škole glume "Stvar srca".

ЈОШ 20 ДЕВОЈАКА ПРИЈАВИЛО АЛЕКСИЋА: Београдска полиција затрпана новим оптужбама против власника приватне школе глуме

Foto D. Živančević

Kako "Novosti" saznaju, od trenutka kada je saopšteno da je on uhapšen zbog sumnje da je silovao i seksualno napastvovao svojih šest učenica, još 20 devojaka je podnelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile njegove žrtve. Od njih se sada uzimaju izjave, koje će biti prosleđene Višem javnom tužilaštvu, koje će zatim doneti odluku hoće li protiv Aleksića proširiti istragu.

On je uhapšen zbog sumnje da je od 2008. pa do prošle godine, u prostorijama svoje škole, seksualno napastvovao tada maloletnu glumicu Milenu Radulović i još pet svojih učenica. Zasad mu se na teret stavlja osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje, a među žrtvama su, po sopstvenom izjavama, takođe glumica Iva Ilinčić i Sara Zeljković. Prema nekim informacijama, tužilaštvo bi od od srede trebalo da počne da uzima izjave od oštećenih.

Aleksiću je, nakon saslušanja u tužilaštvu, odlukom Višeg suda u Beogradu određen pritvor od 30 dana i on će najpre boraviti u karantinu, odnosno u izolaciji beogradskog Centralnog zatvora zbog situacije sa virusom korona. Kako saznajemo, ćeliju će u ovom periodu deliti sa još trojicom pritvorenika, i to u delu zatvora koji služi kao karantin. Zatim će biti smešten u regularni zatvorski blok i ćeliju, gde verovatno neće biti sam. Kao i svi drugi, imaće pravo na pakete i posete dva puta mesečno.

Inače, učitelj glume, po svemu sudeći, ima problema da angažuje advokata, pošto mu je u utorak punomoćje otkazao i Nemanja Jolović. Tako je za tri dana promenio tri advokata, a još nekoliko poznatih kancelarija je odbilo da ga zastupa. Kako nam je Jolović rekao, kad je posle određivanja pritvora Aleksiću pročitao naredbu za istragu, video je da jedna od oštećenih devojaka ćerka njegovog dobrog prijatelja.

- U sukobu sam interesa. Ne mogu da radim u punom kapacitetu i branim Aleksića kako treba. I kodeks naše komore nalaže da prijavimo takve slučajeve. Kad sam prihvatio da ga branim, nisam znao ko su oštećene, sve dok nisam pogledao spise - kaže Jolović.

ZASTARELOST TEK POSLE 30 GODINA

Krivični zakon kažnjava polno uznemiravanje ili radnje, kao i silovanje, kaznom zatvora za počinioca.

- Međutim, ako se polno uznemiravanje ili radnje, što je blaži oblik krivičnog dela u odnosu na silovanje, desilo davno, pre više godina, to delo zastareva i zbog toga se osumnjičenom ne može suditi. Kad je reč o silovanju, apsolutna zastarelost nastupa ukoliko je od izvršenja proteklo duplo više vremena od maksimalno predviđene kazne, koja je po zakonu od 12 do 15 godina. Međutim, ako sve optužbe budu dokazane, i neko delo počinjeno nakon donošenja novog zakona, kazna može da bude i doživotni zatvor - zaključuje Bobot.

Aleksić je u Višem tužilaštvu na saslušanju u potpunosti negirao sve optužbe, uz komentar da mu nije jasan motiv zbog ga Milena Radulović i ostale devojke terete za ovako teška dela. Naročito, jer su ga za navodno počinjena dela optužile posle toliko godina.

Advokat Krsto Bobot, inače bivši sudija, za "Novosti" kaže da, kada je reč o krivičnim delima silovanje, seksualno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, veoma teško dokaziva ako se prijave nakon dužeg vremenskog perioda.

- Kada se tako nešto dogodi, neophodno je da žrtva odmah ode kod lekara, koji će je pregledati i ustanoviti eventualne povrede - objašnjava Bobot. - Nakon toga, slučaj treba prijaviti policiji, što neretko, uradi i nadležni lekar, koji je pregledao žrtvu. Uzimaju se i svi potrebni dokazi, poput brisa, saslušava se žrtva, eventualno bliski srodnici, prijatelji ili drugi svedoci, koji imaju saznanja da se krivično delo desilo. S protokom vremena, odnosno ako žrtva ne prijavi odmah zlostavljanje i ne poseduje lekarsku dokumentaciju o eventualnim povredama i druge dokaze da je silovana, takva dela se kasnije teško dokazuju.

PRIJAVE

KAKO saznajemo, Aleksić je prijavljen za po jedno uznemiravanje počinjeno u 2008. i 2009, za osam dela 2012-2013, još četiri 2018-2019. i jedno prošle godine.

Naš sagovornik dalje kaže da, ako su žrtve maloletne osobe, postupak je isti, s tim što kod lekara i u policiju, odlaze u prisustvu roditelja. Kasnije, u većini slučajeva, imaju i razgovor sa psihologom.

- Kada prođe dosta vremena od izvršenog zločina, a žrtva reši da o svemu progovori i prijavi nasilnika, nadležni uvek reaguju. Uzima se izjava oštećenih u policiji i u tužilaštvu, ali isto se postupa i sa osumnjičenim. Tada dolazimo u situaciju da žrtvina izjava, odnosno optužba, predstavlja određeni dokaz, ali isto tako da on dolazi u koliziju sa izjavom, odnosno tvrdnjom i odbranom osumnjičenog. Dakle - reč protiv reči - kaže Bobot.

Ipak, on dalje objašnjava da se, nakon toga, radi takozvano suočenje žrtve i osumnjičenog, razna veštačenja, pre svega psihološka, a onda je na nadležnima, pre svega na sudu, da odluči kome će poverovati.

Kada u određenom slučaju postoji više žrtava za osumnjičenog to može da bude otežavajuća okolnost.

- Ukoliko ne postoje materijalni dokazi za optužbe, što je najvažnije, ali se sa sličnom pričom i optužbama javi više žrtava, to može da oteža situaciju osumnjičenom - objašnjaba Bobot. - Ali i tada je potrebno da priče žrtava budu nemalo identične, slična iskustva, istovetno izvršenje krivičnog dela... Veoma je sve to teško utvrditi i proveriti s protekom vremena. Osim ako ne postoji i pojavi se eventualni svedok nemilog događaja i tačno kaže da je sve to video, znao, čuo. Ali tada može da se i on nađe u problemu ako je znao za krivično delo, a nije zaštitio žrtvu, odnosno prijavio zločin.

ĐORĐE DAVID:BRANKA SIGURNO NIŠTA NIJE ZNALA

- MENI je Mika posle mog pokojnog oca bio prvi autoritet. Ovo je pakao za mene. On je bio heroj mog sazrevanja i ne shvatam šta se desilo u njegovoj glavi da dođe do ovoga - rekao je muzičar i glumac Đorđe David (na slici) za "Grand onlajn" nakon što su Milena Radulović i Iva Ilinčić u javnost iznele bolne detalje o silovanju i zlostavljanju koje su doživele od učitelja glume Miroslava Aleksića i koji je bio jedan od prvih polaznika Aleksićeve škole glume.

Đorđe David

On kaže da se čuo sa Aleskićevom suprugom Biljanom Mašić, sa kojom je bio i kolega na Akademiji, i tvrdi da ona nije znala ništa o eventualnom zlostavljanju.

- Rekao sam joj da na mene može da računa 24 sata. Mala Radulovićeva je bila kod Biljane na klasi, znam je od 14. godine i odgovorno tvrdim da Biljana ništa nije znala. Milena je doživela ozbiljno olakšanje i kamen sa svoje duše skinula, a Biljana ga je dobila. Sud će reći svoje, jedva čekam razrešenje - kaže David.

ANA BRNABIĆ, PREDSEDNICA VLADE SRBIJE: DA SUDOVI KAŽU SVOJE

Moramo pružiti podršku devojkama, ali i svim ženama koje trpe bilo kakav vid nasilja - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući slučaj glumice Milene Radulović i ostalih devojaka koje su prijavile profesora glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno zlostavljanje.

Foto: Printskrin

- Još jednom apelujem sve u našem društvu, da pružimo podršku tim devojkama i svim ženama koje trpe bilo kakav vid nasilja i damo prostora pravnoj državi, da sudovi kažu svoje. Mislim da je ovo izuzetno teška, kompleksna i emotivna tema i svi treba da napravimo pauzu, uzdržimo se od loših komentara i sa pažnjom pratimo razvoj događaja - izjavila je predsednica Vlade.

MILOŠ BIKOVIĆ: POKAZALE HRABROST I ZRELOST

GLUMAC Miloš Biković je na svom "Instagramu" dao podršku koleginicama Mileni Radulović i Ivi Ilinčić.

Foto: Printscreen/Instagram/bikovic

- Milena je moja prijateljica. Moja hrabra prijateljica, i to sam oduvek znao. Iva je divna mlada umetnica, iz moje pozorišne kuće, bio sam asistent na njenoj klasi, i sad je pokazala koliko je zrela. Da se nije desilo u mom bliskom okruženju, mojim prijateljicama, mojim koleginicama, devojčicama koje sam gledao kako rastu u divne mlade žene i umetnice, verovatno nikada ne bih znao koliko to može da bude strašno. One znaju da imaju moju ljubav i moju podršku. A svi oni koji broje glasove podrške, lajkove ili krvna zrnca - prave od ove teme ono što ona nikad ne sme da postane. Možda ne znaju šta rade, ne odobravam i ne učestvujem. Ovom prilikom želeo bih da ohrabrim i ostale žene koje su imale slično iskustvo da istupe i progovore.

JELENA KARLEUŠA: SESTRE, GLAVU GORE, STISNITE ZUBE

- JAVNA je tajna da se mlade glumice zlostavljaju i ucenjuju ulogama, decenijama - kaže pevačica Jelena Karleuša. - Pitajte bilo koju glumicu koliko je puta doživela od zadriglih krmaka i matoraca koji odlučuju ko će dobiti koju ulogu, da traže nešto zauzvrat!?

Foto: Ž. Knežević

Isto važi i za mlade pevačice, ali i žene u svim drugim profesijama redom. Svaka žena je doživela bar neprijatnost od muškarca. Ja - milion puta. Moja podrška mladim ženama iz ove trenutno aktuelne priče, ali i svim onima koje daleko od javnosti ovog momenta prolaze kroz sličan pakao. Sestre, glavu gore, stistnite i zube i pesnice!

BRANKA KATIĆ: BILA SAM META NjEGOVIH GRUBOSTI

NAKON ispovesti Milene Radulović i Ive Ilinčić, koje tvrde da ih je profesor glume Miroslav Aleksić godinama seksualno uznemiravao, javila se i Branka Katić i poslala punu podršku mladim koleginicama:

Foto M. Đoković

- Žao mi je zbog svega što su prošle i divim im se, jer nisu dale da ih to duhovno i mentalno uništi. Kao član Omladinskog dramskog studija, koji je vodio Aleksić, znam o kakvom se mentalnom maltretmanu radi. Nije čas prošao da me nije slao na umivanje, govorio mi da sam glupa. Imali smo i jednu epizodu, gde mi je zbog igranja sa bendom "Zabranjeno pušenje", u emisiji "Hit meseca", a što je bio deo sticanja radnog iskustva, prakse u srednjoj školi, napravio scenu pred svima - pitao me da li je u redu da se devojčica od 15 godina "probija sisama kroz svet"... Moram da priznam da se nikada nisam osećala sasvim prijatno na časovima, jer sam uvek bila meta njegovih grubih verbalnih opaski.

SLOBODAN ĆUSTIĆ: STRAHOVITA DISKRIMINACIJA

ČUO sam priču da kada supruga gospodina Aleksića prima u klasu, da te godine isključivo, dakle 90 odsto studenata, bude primljeno iz škole Mike Aleksića. Ja to ne znam, ali se to može vrlo lako proveriti. Ukoliko je to tačno, onda je to vrsta strahovite diskriminacije.

Foto: Igor Marinković

U jednu ruku. U drugu ruku, slobodna volja profesora da odabere koga će on podučavati. Ali to je jedna vrsta korupcije, ucene. Pričaju, "ko je u školi kod Mike, 90 odsto prolazi". I, kad dođe neko dete tu, iz čistih namera, hoće da se bavi umetnošću, dođe Mika, Laza, Pera i kaže: "Vidim da si veoma talentovana, hajde samo da vidim koliko si slobodna". I onda krene atak na to dete koje je zapamtilo samo onu informaciju - da će biti primljena, ukoliko prođe školu Mike Aleksića. I onda će to dete da uradi skoro sve. Ja se sad ježim dok ovo pričam... - kaže glumac Slobodan Ćustić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta