SUZE NA SUDU, RODITELjI POGINULIH ŠOKIRANI PRESUDOM: "Uništio nam je živote, sve nam je uzeo, a dobio je četiri godine"

S. J. M.

02. 12. 2020. u 16:56

СУЗЕ НА СУДУ, РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛИХ ШОКИРАНИ ПРЕСУДОМ: Уништио нам је животе, све нам је узео, а добио је четири године

Foto: S.J.M.

NIKOLA Mihailović osuđen je u Višem sudu na četiri godine zatvora zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila u avgustu prošle godine na Ibarskoj magistrali, a u kojoj su poginuli Katarina Ivanković, Aleksandar Savatić, Đorđe Belušević i Đorđe Subotić. Njemu je izrečena i mera četiri godine zabrane vožnje u periodu kad izađe iz zatvora.

Mihailoviću je juče ukinit pritvor i zamenjen kućnim sa nanogvicom u kojem će biti u svojoj kući u Velikim Crljenima sve dok ga ne pozovu na izdržavanje kazne.

Sud je utvrdio da je on kriv što je u stanju teške alkoholisanosti i vozeći najmanje 117 kilometara na čas doveo u opasnost živote više ljudi. Tada je u sudaru "BMV-a" koji je vozio i taksi "dačije" poginulo četvoro, troje je teže povređeno i jedno lakše.

UNIŠTIO NAM ŽIVOTE

MAJKA poginule Katarine Maja Ivanković bila je prilično razočarana i plakala je u sudnici:

- Sve nam je uzeo, uništi život, ne samo nama već svim ovim porodicama, a dobio je četriri godine. Njegov drug koji je tad vozio iza njega, pričao je posle da je išao 170 kilometara na čas, a da ispred uopšte nije video Mihailovića, što znači da je ovaj vozio 200 km/h. Tužiću Mihailovićevu advokaticu, jer je rekla da mu je Katarina bila devojka. Ona ga je tad drugi put u životu videla, a izašla je sa njima na piće, jer je zvala drugarica. Nisu se zabavljali, Katarina je imala drugog momka.

- Izvršio je teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Olako je držao da do toga neće doći ili da će izbeći posledice - kazala je sudija. - Ovo je bio tragičan događaj, a sud je utvrdio sve činjenice i one koje otažavaju, ali i one koje idu u prilog optuženom.

Sudija je navela da Mihailović nije sporio da je pio pre udesa i da je vozio brzo. Međutim, da mu kazna ne bude stroža uticalo je to i što su saobraćajni veštaci rekli da deo odgovornosti za izazivanje udesa snosi i Aleksandar Savatić, vozač "dačije" koji se bez zaustavljanja uključio na magistralu.

- Raskrsnica nije imala znak "stop", ali je vozač "dačije" morao da osmotri pravac iz kojeg je dolazio "bmv" - navela je u obrazloženju sudija. - Da je to učinio uočio bi svetla "bmv-a". Taj njegov propust je inicijalni uzročnik opasne situacije. Takođe, okrivljenom je u susret išao automobil sa upaljenim svetlima, što ga je sprečilo da ranije vidi "dačiju", ali je i svojom brzinom doprineo opasnoj situaciji, jer da je vozio 50 kilometara na čas mogao je izbeći.

Kao olakšavajuće okolnosti Mihailoviću je uzeto, kako je sudija rekla i iskreno kajanje i žaljenje, što je mlad čovek i neosuđivan.

ŽIVOTI VREDE GODINU DANA

MARIJA Savatić majka poginulog vozača "dačije" Aleksandra revoltirana je veštačenjem:

- Neka se gospodi veštacima sa Saobraćajnog fakulteta sve vrati kako su radili. Ne kažem da nema krivice i mog deteta, ali oni nisu ni otišli na teren, već su veštačili snimak. Aleksandar je propustio jedno vozilo i polako se uključio, ali je ovaj dojurio neverovatnom brzinom. Životi naše dece vrede po godinu dana.

Kad je završeno izricanje presude roditelji poginulih su bili razočarani visinom izrečene kazne. Baka poginule Katarine Ivanković je izlazeći iz sudnice uzvikivala: "Sramota, ovo je sramota, ubico, ubio si Katarinu!" Mihailović je samo spustio glavu i ispred stražara izjurio na druga vrata sudnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

zoki

02.12.2020. 17:04

КАДИЈА ТЕ ТУЖИ КАДИЈА ТИ СУДИ...ма он је напредни масон може да ради шта хоће...ИМА ЛИ ОВДЕ СРБА

Sanja

02.12.2020. 17:09

E sudija, sram te bilo. Okrivljenom u susret išao drugi auto sa upaljenim svetlima. Pa, svima nam ide neko u susret, pa svi budemo zaslepljeni, pa vozimo normalno. Da li će i sunce biti krivo ako zaslepljuje? Da li to znači da svaki put treba da bude autoput?

MiR

02.12.2020. 18:01

"...u stanju teške alkoholisanosti i vozeći najmanje 117 kilometara na čas doveo u opasnost živote više ljudi."!!! Halo ljudi, pa nije ih on smo doveo u opasnost, nego i pobio!!! Samo za brzu voznju u alkoholisanom stanju trebalo je da dobije vecu kaznu, a sudar i toliko mrtvih i povredjenih - jeste li vi normalni??????????

Srbijo Zuta kuco

02.12.2020. 18:45

Saucesce roditeljima poginulih. Podjednako je odgovoran onaj koji je skrenuo desno a da nije propustio vozilo koje je imalo prvenstvo prolaza. To se veoma cesto dogadja u Srbiji. Misle da ce pametniji da popusti. Ovog puta nisu imali srece. Onaj sa prvenstvom prolaza nije bio pametniji i bio je nepopustvljiv uz to jos i pijan. Nauk za sve mangupe.