ŠUTNUO SAM GA U GLAVU DOK JE LEŽAO: Evo kako su se Nikola Bojović i Mitar Pandurević branili na suđenju za prebijanje Stefana Filića

J. ILIĆ

23. 10. 2020. u 22:55

BILO je preteško slušati ovo, kao što je užasan i svaki naš dan od kada Stefana nema.

ШУТНУО САМ ГА У ГЛАВУ ДОК ЈЕ ЛЕЖАО: Eво како су се Никола Бојовић и Митар Пандуревић бранили на суђењу за пребијање Стефана Филића

Foto privatna arhiva

Nikome ne bih poželela ovoliku bol, koja dok smo živi neće proći - rekla je Ljubinka Filić, majka Stefana Filića, nakon što su optuženi za ubistvo njenog sina, Nikola Bojović (20) i Mitar Pandurević (20) pred Višim sudom u Smederevu izneli odbranu.

Oni su se izjasnili da nisu krivi, negirajući optužbe da su pretukli mladića u Velikoj Plani, koji je od povreda preminuo dan kasnije.

Optužnica tereti Bojovića i Pandurevića da su 2. februara ispred diskoteke "Brodolom" u Velikoj Plani, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju zajedno usmrtili Filića. Bojović i Pandurević, koji su bili pod uticajem alkohola, od 1,7, odnosno 1,35 promila, naneli su Filiću više udaraca pesnicama u glavu, stoji u optužnici. Mladić je pao, a dok je ležao bez svesti, Bojović ga je šutnuo nogom u glavu.

Mitar Pandurević  i Nikola Bojović, Foto privatna arhiva

Stefan je preminuo 30 sati kasnije, a obdukcijom i veštačenjem povreda, ustanovljeno je da je "smrt posledica razarajućih, nasilnih povreda moždanih centara i izliva krvi na mozak".

U svojoj odbrani prvooptuženi Nikola Bojović negirao je navode optužnice da je Filiću naneo više udaraca u glavu, tvrdeći da je zapravo došlo do tuče dve grupe momaka.

- Jedan od mladića iz Stefanove grupe se smejao, i dobacio nam, ne sećam se šta. Udario sam mu "ćušku" očekujući izvinjenje... Počelo je komešanje, potom sam dobio udarac u nos, ne znam od koga. Potom sam perifernim vidom zapazio da mladić pada licem ka zemlji... kasnije sam saznao da je to Stefan. Dok je ležao i nije se pomerao, šutnuo sam ga u glavu, iz straha, jer sam već dobio udarac - izjavio je Bojović.

FONDACIJA "STEFAN FILIĆ"

U IZJAVI pred sudom, otac pokojnog Stefana, Nenad Filić kazao je da "nikakvi novci ne mogu da vrate njihovo dete, ali da ostaju pri odštetnom zahtevu".

- Sav novac, ako ga bude, iskoristiće se za osnivanje humanitarne fondacije za borbu protiv vršnjačkog nasilja koja će nositi ime našeg deteta - kazao je Nenad Filić.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 23. novembar, kada će kao svedok biti saslušan brat pokojnog, Andrija Filić (16) kao i maloletni M. R.

Optuženi Pandurević posvedočio je da nije udario pokojnog Filića. On tvrdi da je Stefanov brat Andrija udario Bojovića, posle čega se on umešao i razmenio nekoliko udaraca sa njim. Pandurević još navodi da je Stefan razmenio udarce sa Predragom Stoiljkovićem, odnosno da ga je Stefan udario jednom, a Stoiljiković njega više puta. Još je kazao i da je video kako se "Stefan trese, a potom i pada".

Bojović i Pandurević tvrde da nisu poznavali Filića, da nisu prethodno imali sukob, kao i da nisu prišli da vide šta je s mladićem koji je ležao nepomično na zemlji. Pobegli su čim su čuli policijske sirene.

Branioci optuženih mladića, koje tužilaštvo tereti za teško ubistvo u saizvršilaštvu, gde je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora do doživotne, osporavaju kvalifikaciju krivičnog dela.

U sudnici su osim roditelja i brata Stefana Filića, bili i članovi familije i drugovi. Oni su pred sud došli sa balonima, majicama sa Stefanovim likom i transparentima sa natpisima "Pravda za Stefana", ali nije im dozvoljeno da ih unesu u sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)