ISTRAGA O MASAKRU PUNA OBRTA: Uoči godišnjice četvorostrukog ubistva na salašu Velja Vratna kod negotinskog sela Jabukovac

S. JOVANOVIĆ - V. ĐORĐEVIĆ

04. 08. 2020. u 10:00

ZA nekoliko dana navršiće se godina od nezapamćenog masakra na salašu Velja Vratna, kod negotinskog sela Jabukovac.

ИСТРАГА О МАСАКРУ ПУНА ОБРТА: Уочи годишњице четвороструког убиства на салашу Веља Вратна код неготинског села Јабуковац

Kuća u kojoj su živeli Kazimirovići / Foto S. M.Jovanović

Tog 7. avgusta surovo su likvidirani Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53).

Iako su nedugo nakon zločina pronađeni navodno osumnjičeni, a zatim i optuženi, Davor Pernić (35) iz Jabukovca i Maja Bađikić (25) iz Dupljana, ovaj slučaj i dalje je obavijen velom misterije zbog brojnih kontroverzi koje su obeležile istragu.

Za zločin je prvobitno optužen Pernić, koji je i priznao delo. Kasnije je promenio iskaz i kao saučesnicu označio Bađikićevu, rekavši da mu je bila saučesnica u ubistvu, jer im je trebao novac da bi ova žena, navodno, operisala kancer materice.

Rekao je i da je čak ona prva zapucala i ubila Rajinu majku i sestru Ljubinku. Prvoosumnjičeni je čak tada rekao da ima dokaze za svoje tvrdnje, ali oni nisu bili dovoljni, pa je Bađikićeva, posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru, puštena da se brani sa slobode. To, međutim, nije sprečilo Više javno tužilaštvo u Negotinu da i protiv nje podigne optužnicu za saučesništvo u masakru.

Maja Bađikić / Foto S. M.Jovanović

U bagrenjaru iznad Jabukovca, na mestu Pojatu Lungu, policija je pronašla čitav arsenal oružja, među kojem je bio i onaj kojim je masakr počinjen. Usledila je DNK analiza, ali osim Pernićevih, ničiji drugi DNK na oružju nije pronađen.

On je tvrdio da su i on i Maja nosili rukavice, zbog čega njenih tragova nije bilo, dok se ona branila da oružje nikada nije držala u rukama.

Opušci nađeni posle pet meseci

IAKO je tvrdila da nikada nije bila ni blizu imanja Kazimirovića, Majini biološki tragovi potvrđeni su DNK analizom opušaka pronađenih u blizini mesta zločina 30. decembra prošle i 21. januara ove godine.

- Opušci su nađeni ne nakon ubistva, nego četiri i po i pet i po meseci posle ubistva, na livadi u blizini salaša na mestu koje je Davor pokazao. Kako je opušak dospeo tamo, kako je moguće da bude pronađen na toj velikoj livadi i to na vrhu trave koja je verovatno tokom leta i bila bujnija, zar mu nisu naškodili kiše i sneg - ispričala nam je Maja.

Na pitanje kako je, budući da je nevešta sa oružjem, mogla da ubije bilo koga, Pernić je tada istražnim organima kazao da je Maja pucala iz puške sa optičkim nišanom. Kazao je: "Lako je sa takvim oružjem, jer ono bukvalno sve uradi umesto vas. Dovoljno je samo da pritisnete okidač".

Maja je, u početku, negirala da je bila u intimnoj vezi sa Pernićem, ali je posle, ipak, priznala da je bila sa njim.

- Bila sam sa Davorom dva puta, jer sam ga se bojala - ispričala nam je Maja. - Nakon dva odnosa, izmislila sam da imam rak materice, kako bi prestao da me uznemirava, ali je on, svejedno, nastavio da me proganja.

Na snimcima iz mobilnih telefona, kao i uvidom u prepisku sa društvenih mreža, ustanovljeno je da nema dokaza koji bi Maju povezivali sa ubistvom, nakon čega je ona puštena da se brani sa slobode. Pored toga, imajući u vidu da je Pernić kazao da je zločin počinjen 7. avgusta prošle godine, Bađikićeva je priložila dokaze, koji su joj za taj, ali i naredni dan, obezbedili alibi.

Davor Pernić / Foto Instagram

Policajac ukrao novac

Krimi-tehničar Policijske stanice u Negotinu, koji je radio na slučaju zločina u Jabukovcu, M. Nj. (43), "pobrinuo" se da cela priča oko zločina na salašu Kazimirovića dobije epilog, koji niko nije mogao ni da nasluti. On je, naime, novac koji je pronađen na mestu zločina ukrao, ali je ubrzo otkriven i priznao je delo. Kazao je da je imao dugove i da je želeo da vrati novac, iako su sve novčanice, kako to zakon nalaže, bile popisane po serijskim brojevima. Nezvanično, pominje se da je on tada uzeo 10.000 evra.

Viši sud u Negotinu tražio je, posle podizanja prve optužnice, dopunu istrage s ciljem da se ustanovi tačan datum kada je masakr počinjen. Pored toga, zahtevano je i da se utvrdi starost opušaka u okolini mesta zločina, na kojima su pronađeni DNK tragovi Bađikićeve, kao i to da li su vremenski uslovi imali uticaja na njih.

- Po dopunskom veštačenju, ustanovljeno je da se zločin mogao odigrati između 7. i 9. avgusta prošle godine - navode u istrazi za naš list. - U početku se kao datum zločina striktno pominjao 7. avgust, ali sada ovo veštačenje baca potpuno novu sliku na masakr kod Jabukovca.

Ukoliko ih oglase krivim, Perniću i Bađikićevoj preti kazna i do - 40 godina zatvora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju