NA HILJADE EVRA MORA POD LUPU: Sudije i tužioci traže provere računa NVO

V.N.

03. 08. 2020. u 18:00

НА ХИЉАДЕ ЕВРА  МОРА ПОД ЛУПУ: Судије и тужиоци траже провере рачуна НВО

Foto Karikatura Goran Čeličanin

UDRUŽENJE sudija i tužilaca Srbije smatra da bi Uprava za sprečavanje pranja novca vanrednim proverama tokova novca mogla da odgonetne zašto mnoga udruženja koja slično misle imaju desetine hiljada evra na svojim računima.

UST u otvorenom pismu Društvu sudija Srbije, Udruženju tužilaca i Centru za pravosudna istraživanja, navodi da bi Uprava mogla i da odgovori zašto ista udruženja imaju kancelarije u "krugu dvojke", zaposlene, ekskurzije za članove po inostranstvu, skupštine i upravne odbore u najskupljim hotelima u zemlji, finansirane i plaćene projektima i donacijama istih dobrotvora. Od članarina ne bi imali ni za najosnovnije, smatra UST i dodaje da bi Uprava mogla da kaže i zašto takozvane gongo organizacije nemaju milione od države na svojim računima.

Podsećajući da je isto, kao i pomenuta tri udruženja, podržalo nedavnu akciju Uprave za sprečavanje pranja novca prema određenim organizacijama, medijima i pojedincima, UST napominje da ju je takođe pozvalo da odmah proveri novčane tokove svih strukovnih udruženja u oblasti pravosuđa, počev od njega.

"Smatrali smo, kao i vi, da je sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma važna aktivnost državnih organa, kao i da niko od nas apsolutno nema šta da krije, zbog čega smo još pre godinu dana tražili zakon za oblast finansiranja nevladinih organizacija u pravosuđu", navodi se u otvorenom pismu.

POLAGANJE RAČUNA

UPRAVA za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. Radi se o 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja. Na spisku su, između ostalih, NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS)...

Podaci su zatraženi za novinare Slobodana Georgieva, Biljanu Stepanović, Branka Čečena, Vukašina Obradovića... Na spisku su, između i političar Vuk Jeremić, reditelj Andrej Nosov, Jelena Milić ...

U akciji Uprave UST vidi i priliku da se konačno reši misterija pravosuđa - zašto decenijama iste organizacije iz inostranstva dobijaju projektno-finansijske injekcije.

Očekuje odgovor i na pitanje "da li je ulaznica u taj zatvoreni krug zatvaranje očiju pred nasiljem i demonstracijama, pozivima na nasilnu promenu ustavnog uređenja, pretnjama vešalima, plakatima sa imenima sudija i tužilaca na protestima, obećanom lustracijom nove vlasti, svakodnevnim ponižavanjem i vređanjem sudija i tužilaca".

UST poručuje da su njemu za finansiranje članarine dovoljne, te da će se snaći bez projekata i donatora, jer je, kako kaže, "suviše zatvoreno za 'otvoreno društvo' i pripadajuće fondove".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Docaa

03.08.2020. 18:43

Potpisujem da NE SMEJU da ih iskontrolišu do kraja. Ovo će biti još jedna praćka i predstava za narodne mase kao što je bila i kontrola 24 privatizacije. Da neće gazde iz EU itd. da podignu prstić i kažu.... no no.