OPTUŽEN SVEDOK SARADNIK JOKSOVIĆ: Prodao imovinu iako je u stečaju

N. B.

23. 07. 2020. u 08:23

VIŠI sud u Beogradu poslao je na adresu Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku koji se protiv Darka Šarića vodi zbog trgovine narkoticima, optužnicu koju je protiv njega zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica podiglo Više tužilaštvo, i to u julu 2018. godine.

ОПТУЖЕН СВЕДОК САРАДНИК ЈОКСОВИЋ: Продао имовину иако је у стечају

Foto:

Prema informacijama koje smo dobili, ona je u međuvremenu jednom bila vraćena na dopunu Tužilaštvu, koje je tada postupilo po uputstvima suda.

Pored Joksovića, na optužnici su se našli i Miloš Nikolić, direktor i suvlasnik preduzeća, tačnije štamparije BMG-NM, i njegov otac Dragiša Nikolić, vlasnik i direktor preduzeća BMG. Na teret im se stavlja da su zloupotrebom položaja, tokom 2013. i 2014. godine, Joksoviću pribavili protivpravnu imovinsku korist od 207.793.785 dinara.

Tužilaštvo navodi da je Miloš Nikolić, Joksoviću, kao vlasniku preduzeća "Dont plus", bez saglasnosti stečajnog upravnika BMG, inače suvlasnika 29,38 odsto udela u firmi BMG-NM, aprila 2013. prodao nepokretnu imovinu, tačnije halu površine 2.488 kvadratnih metara i trafostanicu za 51,1 milion dinara, iako je tržišna vrednost bila 97 miliona dinara. Godinu dana kasnije, kako se tvrdi, sklapanjem fiktivnog ugovora, Joksoviću je omogućeno da postane vlasnik celokupne imovine BMG, tačnije svih objekata i mašina. Joksović je nedugo zatim preduzeću "Astrografik" iz Zagreba prodao mašine za 101.683.233 dinara, takođe bez odobrenja stečajnog upravnika.

Vlasništvo štamparije BMG često je bilo tema o kojoj se raspravljalo na suđenju za trgovinu narkoticima, ali i u drugom postupku, koji se protiv Šarića vodi zbog navodnog pranja para. Pljevljak, naime, tvrdi da je Joksoviću dao četiri miliona evra za njenu kupovinu i da on sada u stvari rasprodaje nešto što nije njegovo.

Prema rečima Šarićevog advokata Radoslava Baćovića, optužnica je u sudu stajala više od godinu dana po podizanju, da bi je zatim vratili u Tužilaštvo na dopunu.

- Tužilaštvo je hitno postupilo po nalogu, uradilo šta je traženo i ponovo je dostavilo sudu na postupanje, koje je tek sada poslalo optuženima, a pritom, u međuvremenu je preminuo Dragiša Nikolić - kaže Baćović. - Ovo odugovlačenje,više od dve pune godine, direktno ide u korist Joksoviću. Inače, predmet je u krivično-pravnom smislu veoma jednostavan, posebno što je Miloš Nikolić u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno naveo da je omogućio Joksoviću da pribavi višemilionsku korist, koja je utvrđena nalazom i mišljenjem sudskog veštaka finansijske struke.

Inače, Miloš Nikolić je pred Specijalnim sudom optužen da je pomagao Joksoviću u skrivanju, dok je ovaj svojevremeno bio u bekstvu. U međuvremenu je protiv njega postupak razdvojen u odnosu na ostale optužene za trgovinu narkoticima. U novembru 2017. godine je pred sudom izjavio da Joksović pokušava da ga uništi, tako što mu otima imovinu.

TRI NAPADA

OBJEKTI štamparije BMG tri puta su bili meta napada. Poslednji put pre pet godina, kada je, kako je saopšteno, još uvek nepoznata osoba ispalila projektil iz "zolje", odnosno raketnog bacača. Svojevremeno je na Joksovićev kafić "Prinčipesa" bačena bomba. U januaru ove godine ispaljen je rafal na poslovni objekat firme koja se bavi prodajom opreme i rezervnih delova za automobile na Čukarici. Lokal je, navodno, u vlasništvu Joksovića, ali ga je on dao u zakup.

PRIJAVA ZA POKUŠAJ UBISTVA

PROTIV Joksovića je Višem javnom tužilaštvu u Valjevu podneta krivična prijava kojom se tereti za pokušaj ubistva, nakon što je Lozničanin Dalibor Ristić napisao izjavu da ga je ovaj angažovao da podmetne bombu pod automobil Gorana Nikolaševića iz Valjeva. Ristić je tvrdio da je to odbio da učini, kao i da je sve to prijavio jednom lozničkom inspektoru, koji je dalje reagovao i informaciju prosledio kako bi se sprečila likvidacija. Prema informacijama koje smo dobili, Tužilaštvo je policiji izdalo naredbu za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Po dobijanju svega što je traženo, videće se da li ima dovoljno elemenata za pokretanje istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)