DA DOĐU DO POSLA I OSTANU U SRBIJI: Srednja tehnička PTT ŠKOLA I "Telekom" zajedno u dualnom obrazovanju (FOTO)

J. Su.

22. 04. 2021. u 10:30

MLADI treba da ostanu u Srbiji. A da bi ostali, potreban im je siguran posao.

ДА ДОЂУ ДО ПОСЛА И ОСТАНУ У СРБИЈИ: Средња техничка ПТТ ШКОЛА И Телеком заједно у дуалном образовању (ФОТО)

Foto: I. Marinković

"Telekom Srbija", kao društveno odgovorna kompanija, sarađuje sa Srednjom tehničkom PTT školom u Beogradu, kako bi došla do što kvalitetnijeg kadra, kroz dualno obrazovanje. Ova sinergija praktičnog i teorijskog sticanja znanja, kroz jedan vid inovativnog i dinamičnog načina učenja, omogućiće đacima da se što bolje osposobe za svoj budući poziv.

Kako nam je ispričao Draško Marković, izvršni direktor za ljudske resurse "Telekoma Srbija", dualno obrazovanje ima neprocenjiv značaj za razvoj naše privrede, ali i moć da zadrži mlade u Srbiji. Saradnja između "Telekoma" i PTT škole započeta je u maju prošle godine.

- Nama ova saradnja omogućava da dođemo do svojih osnovnih poslovnih potreba - ispričao je Marković. - Imamo deficitarno zanimanje montera telekomunikacione mreže i želja nam je da ga afirmišemo. PTT škola će tako obogatiti svoj nastavni program, uvođenjem ovog zanimanja. S obzirom ba to da smo visoko profitabilna kompanija, značajna sredstva ulažemo u razvoj i unapređenje znanja naših zaposlenih. Potrudili smo se i da obnovimo infrastrukturu škole, kad su u pitanju učionice. Uz stručnu mentorsku podršku naših ljudi, da obogatimo kvalitet obrazovanja polaznika ove škole. U "Telekomu" je 38 kolega dobilo sertifikat instruktora dualnog obrazovanja.

Prema rečima Gorana Stanojevića iz PTT škole, đaci će imati u prvoj godini teoriju i praksu u školi, dok će u drugoj, dva dana boraviti u "Telekomu", sa svojim licenciranim instruktorima. U trećoj godini, tri dana će imati praksu u kompaniji.

ZANIMANjA

PRVO zanimanje koje smo preveli u dual je monter telekomunikacionih mreža, to je treći stepen. Oni se bave infrastrukturom telekomunikacijskih mreža. Na tržištu je malo ovih radnika koji su obučeni za rad sa optičkim kablovima. Imamo i četvrti stepen - elektrotehničar telekomunikacija. I to zanimanje prevodimo u dualno obrazovanje, objasnio nam je Stanojević.

- Firme gde budu imali praksu imaće najbolji uvid u njihov rad, a samim tim i oni mogućnost dobijanja stipendije - kazao je Stanojević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista