MINISTAR MALI IZNEO PLAN ZA OVU GODINU: Nastavlja se kontinuirana podrška privredi i građanima

Novosti online

16. 04. 2021. u 11:32

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da se i ove godine nastavlja sa velikom, snažnom i pravovremenom pomoći privredi i građanima, da je novi, treći paket pomoći vredan 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP), a da zajedno sa podrškom iz dva paketa od prethodne godine, čini ukupna izdvajanja od 17,2 odsto BDP-a Republike Srbije.

МИНИСТАР МАЛИ ИЗНЕО ПЛАН ЗА ОВУ ГОДИНУ: Наставља се континуирана подршка привреди и грађанима

Foto: Ministarstvo finansija

Mali je gostujući na Pinku rekao da, sa tom podrškom, i planiranim investicijama u zdravstvo i infrastrukturu, Srbija pokazuje da je stabilna država, da ima jasan cilj da pomogne građanima i privredi i da zadrži makroekonomsku stabilnost. „Najveći teret krize preuzima država, ali zato očekujemo rast od šest odsto BDP i održavanje makroekonomske stabilnosti do kraja godine“, rekao je Mali. 

Govoreći o detaljima finansijske podrške, on je rekao da ove godine, gotovo da neće biti meseca u kome neće biti isplaćena finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika. 

- Već smo isplatili 50 odsto jedne minimalne zarade za 1.130.000 radnika. Čak 251.000 preduzetnika i preduzeća se prijavilo za ovaj vid pomoći - precizirao je Mali. 

On je podsetio da će dodatnu finansijsku pomoć, pored isplate tri polovine minimalne zarade, dobiti i samostalni umetnici i to u vidu dva puna minimalca od 30.900 dinara, što je ukupno oko 500 evra. Ista dodatna pomoć od dve pune minimalne zarade očekuje i zaposlene u ugostiteljstvu, turizmu i turističke vodiče. 

- Već je krenula i isplata za prevoznike od 600 evra po autobusu. Želimo da pomognemo onima koji su bili najviše pogođeni jer prošle godine nije bilo mnogo međugradskog I međunarodnog saobraćaja. Ova pomoć će ići u narednih šest meseci. Takođe, završili smo konkurs za pomoć gradskim hotelima. To je sad u aprilu - 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi - naveo je Mali.

Precizirao je i da je juče usvojen pravni akt koji je predvideo da svi naši sugrađani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, dobiju po 100 evra pomoći, a oni koji nemaju posao 200 evra. “Ta pomoć će biti isplaćena u maju i to će se raditi preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Nema potrebe da se ti građani prijavljuju”, kazao je Mali. 

- Osim toga, 28. aprila kreće prijava svih građana za novčanu pomoć od 30 plus 30 evra. Prvu isplatu od 30 evra građani će dobiti u maju a drugu u novembru. Imamo i dodatnih 50 evra za penzionere koje ćemo isplatiti u septembru - istakao je Mali. On je naveo i da će nezaposleni koji su na jučerašnji dan bili na evidenciji Nacionalne služba za zapošljavanje dobiti dodatnih 60 evra u junu mesecu.

Ministar smatra da su sa ovom podrškom pokrivene sve kategorije stanovništva i privrede, te da ćemo na taj način, kao i prošle godine, sačuvati radna mesta, kao i likvidnost i solventnost čitave privrede.

- Kada pogledate svu ovu pomoć, skoro svakog meseca ćemo imati neki vid pomoći, održavamo privredu, a i građanima želimo da ponudimo dozu optimizma i da svi zajedno umanjimo posledice i pandemiju ostavimo iza nas - kazao je Mali. 

On je rekao da je novac za sprovođenje trećeg paketa obezbeđen u rebalansu budžeta, i obećao da će, kao i prošlog puta, svaka obaveza i isplata biti ispoštovana "u dan i u dinar".

Govoreći o rebalansu budžeta, Mali je istakao da je on pre svega rađen zbog trećeg paketa mera, ali i većih ulaganja u kapitalne investicije. -

On je podsetio da godinama unazad nikada više novca nije bilo za izgradnju puteva, tunela, bolnica, škola...

- Svako ulaganje u infrastrukturu podstiče rast ekonomije, zapošljava privredu, otvara i održava radna mesta. Mi u ovom trenutku imamo četiri autoputa koja gradimo - Preljina-Požega, Moravski koridor, Sremska Rača – Kuzmin i Novi Sad – Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri autoputa - naveo je Mali. 

Ministar je rekao da će deo novca za ove projekte biti obezbeđen iz budžeta, a deo na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu. 

Foto Tanjug

- Svaka investicija u autoputeve i privredne zone donosi prihod državi. Prethodna vlast je napravila grešku,  zaduživala se i sve je išlo u potrošnju. Nama će odnos BDP i javnog duga biti ispod 60 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao - naveo je on. 

Naglasio je kao važne i izgradnju obilaznica oko Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Loznice, a izdvojen je i novac za početak gradnje metroa u Beogradu. 

On je naveo i da su rebalansom povećana izdvajanja za poljoprivrednike i to za 4,9 milijardi dinara a povećana su i sredstva za ekologiju pa se kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Naglasio je i ogroman značaj zdravstva.

- Kada pogledate kako se sada ocenjuje jačina zemalja, imate ekonomsku snagu, ali svi gledaju i kako se neko nosi sa pandemijom i kolika je stabilnost zdravstvenog sistema. Mi smo rekorderi u vakcinaciji, vakcine nabavljamo na vreme, plaćamo unapred. To je predsednikova politika koja je dala rezultate. Mi smo u rebalansu budžeta izdvojili novac i za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, i za nabavku vakcina, lekova, za početak rekonstrukcije KC u Novom Sadu i završetak radova na KC u Beogradu. Tu je i novac za opremanje Doma zdravlja u Borči, kao i završetak rekonstrukcija opštih bolnica u brojnim gradovima Srbije, jer zdravlje cenu nema - naveo je on. 

Ministar je najavio i novo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, rekavši da će prvo kolo početi 15. maja i da će važiti računi od 1. aprila. Veći je nagradni fond u odnosu na prethodnu nagradnu igru - 16 stanova i 60 automobila. 

- Nama je naplata PDV u prvoj polovini ovog meseca veća od dve milijarde dinara, dobro nam ide naplata. Hoćemo dodatno da podignemo svest građana da je važno uzimati fiskalni račun i boriti se protiv sive ekonomije. Prošle godine sakupili smo 11,5 miliona koverti, to je 115 miliona računa a vrednost naplaćenog poreza od tih računa je oko 100 miliona evra - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu