I OD MOLERA RAČUN IZ KASE: Od 2022. obaveza fiskalnog uređaja biće uvedena za veći broj privrednika, evo ko će sve morati da ih ima

S. BULATOVIĆ

06. 04. 2021. u 10:14

FISKALNI račun i to preko elektronskog fiskalnog uređaja, kako stvari sada stoje, od naredne godine bi trebalo da izdaju i moleri, električari, razni majstori, fotografi, sajdžije, obućari, pa i kinematografi, železničari, frizeri i kozmetičari.

И ОД МОЛЕРА РАЧУН ИЗ КАСЕ: Од 2022. обавеза фискалног уређаја биће уведена за већи број привредника, ево ко ће све морати да их има

Arhiva

Vlada je nedavno usvojila novi spisak delatnosti koje su oslobođene izadavanja fiskalnih računa i on je znatno kraći od prethodnog. Fiskalizacija, međutim, i dalje zaobilazi taksiste, advokate, javni poštanski servis, veterinare...

Od 1. januara sledeće godine počinje i obaveza korišćenja onlajn fiskalnih uređaja. Na stalnoj vezi sa poreznicima i dalje neće morati da budu prodavci na pijacama, doduše pojedini, preduzeća koja građanima izdaju račune na osnovu potrošnje preko mernih instrumenata, a to su oni koji nas snadbevaju grejanjem, gasom, obračunavaju telefon, utrošenu električnu energiju i vodu.

- Među većim novinama koje donosi ova Uredba je da će se evidentirati ostvaren promet, ali i primljeni avansi, što dosad nije bio slučaj - objašnjava Aleksandar Vasić, član UO Poreskih savetnika Srbije. - Spisak delatnosti koje ne moraju da imaju fiskalne kase je zaista značajno kraći. Intencija je, rekao bih, da se uključe sve delatnosti koje imaju komercijalni karakter. Novina je da će biti evidentirana i prodaja preko automata koji prodaju sokove i kafe, a isto važi i samouslužne perionice automobila. Ranije su bili oslobođeni svi pijačni prodavci, a sada je formulacija drugačija. Oslobođeni su prodavci na tezgama koji prodaju sopstvene proizvode, ali ne i preprodavci. Obavezu će imati i komercijalne kurirske službe, škole stranih jezika, baleta, slikanja. Dosad je bila izuzeta i velika grupa preduzetnika paušalaca. Tu su popravke električnih uređaja, kompjutera, ugradnja prozora, a tu su najbrojniji verovatno frizeri i kozmetičari.

Od prvog dana naredne godine fiskalizacija će se obavljati onlajn. Poreznici će u realnom vremenu moći da prate promet usluga i robe.

- Privrednici bi trebalo da imaju veći izbor uređaja koji će moći da koriste. To će biti trošak za privredu, ali je Ministarstvo finansija najavilo i značajna sredstva kojim će subvencionisati njihovu nabavku - napominje Vasić.

- Činjenica je da više neće biti papirnih evidencija i štampanja izveštaja. To je bilo i finansijsko i administrativno opterećenje. Svako kašnjenje u štampanju je stvaralo problem.

SVE RADI SAMA

VLADA je usvojila i uredbu koja propisuje uslove koje moraju da ispune budući elektronski fiskalni uređaji. U propisu se kaže da je to hardversko ili softversko rešenje, koje se sastoji od jednog procesora fiskalnih računa i jednog ili više elektronskih sistema za izdavanje računa. Mora da ih odobri Poreska uprava.

Ovi uređaji primaju, evidentiraju, analiziraju i čuvaju podatke o svakoj transakciji. Obračunavaju iznos poreza, pripremaju fiskalne podatke i prenose ih u Sistem za upravljanje fiskalizacijom. Sastavljaju račun i izdaju ga kupcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju