ŠOLAK POKUŠAO DA REKETIRA BORISOVA? "Junajted grupa" pokušala da ucenjuje premijera Bugarske zbog izdavanja dozvola za 5G mrežu

E. N.

31. 03. 2021. u 09:22

SPAS Rusev, član Nadzornog odbora "Vivakoma", telekomunikacione kompanije u vlasništvu "Junajted grupe", pokušao je da izvrši pritisak na premijera Bugarske Bojka Borisova zbog odluke da sva tri mobilna operatera u toj zemlji dobiju zeleno svetlo za uvođenje 5G mreže, objavio je informativni portal "Glasove" iz Sofije.

ШОЛАК ПОКУШАО ДА РЕКЕТИРА БОРИСОВА? Јунајтед група покушала да уцењује премијера Бугарске због издавања дозвола за 5Г мрежу

Bojko Borisov Foto AP

Kako ovaj medij navodi, uprkos činjenici da je nezavisno telo Regulatorna komisija za komunikacije (CRC) besprekorno postupilo po proceduri prilikom donošenja odluke da se opseg radio-frekvencija ravnomerno podeli na tri operatera, "Vivakom" nije bio zadovoljan i Rustev je više puta bio viđen kako dolazi u kabinet bugarskog premijera.

Na poslednjem od tih sastanaka, Rusev je direktno Borisovu rekao "da će se svi mediji u vlasništvu Junajted grupe okrenuti protiv njegove vlade u predstojećoj predizbornoj kampanji".

Kompanija, čiji je vlasnik srpski tajkun Dragan Šolak uz podršku američkog kapitala, nedavno je u Bugarskoj kupila medijsku grupaciju "Nova", koja obuhvata deset TV i četiri radio-stanice, kao i onlajn platformu "Netinfo" koju prati 80 odsto stanovništva, ističu "Glasove".

- Štaviše, kako bi rešavao probleme koje ima sa vladom Bojka Borisova, Dragan Šolak je nedavno hitno stigao u Bugarsku i ušao u VIP područje Aerodroma Sofija bez obaveznog PCR testa i karantina u trajanju od 14 dana - objavio je bugarski portal.

Kako navode, dok su A1 i "Telenor" izjavili agenciji Rojters da su zadovoljni dodeljenim frekvencijama, "Junajted grupa" je zatražila promenu raspodele. To je bugarski regulator odbacio, piše "Glasove", nakon čega je počeo pritisak "koji je kulminirao pokušajem ucene premijera".

ISTI SCENARIO I U SRBIJI

PREMA pisanju "Glasova", "ovaj trik Junajted grupa i Dragan Šolak koriste u mnogim istočnoevropskim zemljama, a sličan skandal je nedavno izbio u Srbiji".

Podsećamo, kod nas ovaj tajkun zbog svojih interesa politizuje poslovne odluke "Telekoma Srbija" i vodi lokalnu i međunarodnu kampanju kojom praktično pokušava da reketira našu državnu kompaniju i Republiku Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a