ONLAJN KUPOVINA U SRBIJI DOŽIVELA PRAVI BUM: Potrošači u e-trgovini bolje zaštićeni nego u tradicionalnoj

E.B.T.

15. 03. 2021. u 22:24

ELEKTRONSKA trgovina u Srbiji je doživela pravu ekspanziju lane kada je obavljeno čak 14 miliona transakcija, što je dvostruko više nego godinu dana ranije.

ОНЛАЈН КУПОВИНА У СРБИЈИ ДОЖИВЕЛА ПРАВИ БУМ: Потрошачи у е-трговини боље заштићени него у традиционалној

Ilustracija / Foto Depositphotos

Vrednost tih transakcija je 33 milijarde, dok je 2019. godine bila 17 milijardi dinara.

Ovo je danas, na obeležavanju Svetskog dana potrošača, u tržnom centru "Galerija" izjavio državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić. On je ukazao da su kod nas kupci u onlajn trgovini bolje zakonski zaštićeni nego u tradicionalnoj.

- Malo ljudi zna, da potrošač prilikom e-kupovine ima pravo da u roku od 14 dana, proizvod vrati prodavcu bez bilo kakve obaveze da ga izveštava zbog čega to čini - naveo je Kandić.

- To ne važi u posebnim situacijama, kao što je kupovina hrane, medicinskih i drugih proizvoda koji su nakon otvaranja neupotrebljivi.

Kadić je istakao i da je lane tradicionalna trgovina u našoj zemlji zabeležila rast od četiri odsto, uprkos zaključavanju zbog pandemije. Dodao je da će ministarstvo nastaviti da štiti prava potrošača, prateći evropske standarde i najavio donošenje novih zakonskih rešenja.

- Pripremamo izmene Zakona o zaštiti potrošača koje će ići u pravcu davanja veće nadležnosti tržišnoj inspekciji i to kroz mogućnost da ona izdaje prekršajne naloga – kazao je Kandić.

– Ona to sada ne može, a po usvajanju ovog akta će moći za više od 30 vrsta prekršaja koje trgovci budu činili. Radiće se i na rešenjima za vansudske sporove, a biće povećana i vrednost kupljene robe koja će moći da ide na medijaciju.

Od donošenja Zakona o zaštiti prava potrošača 2014. godine, kako navodi, urađeno je mnogo, a to pokazuju i podaci da je ranije godišnje podnošeno samo oko 2.000 prijava kupaca, a sada je taj broj veći deset puta.

Ministarstvo je događaj povodom 15. marta, Svetskog dana potrošača, ove godine posvetilo trgovini preko interneta. Taj dan je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija 1983. godine, koja je inspirisana govorom američkog predsednika Džona Kenedija od 15. marta 1962 godine. On je tada u američkom Kongresu naveo četiri osnova prava potrošača - na bezbednost, na izbor, pravo da potrošač bude informisan i da bude saslušan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest