GIGANT TRAŽI INVESTITORA: Posle skoro 70 godina postojanja Fabrika reznog alata u Čačku odlazi u stečaj

V.I.

08. 03. 2021. u 17:07

FABRIKA reznog alata, po svemu sudeći, odlazi u stečaj. Ovo je prilikom nedavne posete Čačku najavila i ministarka privrede Anđelke Atanasković, dodavši da će država ipak ponovo pokušati da pronađe investitora za nekadašnjeg industrijskog giganta bivše Jugoslavije.

ГИГАНТ ТРАЖИ ИНВЕСТИТОРА: После скоро 70 година постојања Фабрика резног алата у Чачку одлази у стечај

Foto: V.I.

Prema našim saznanjima, u Fabriku reznog alata (FRA) u vidu paketa mera biće izdvojeno iz Ministarsva privrede blizu osam miliona evra, svim radnicima (trenutno zaposleno oko 500) biće ponuđen socijalni program i uplaćeni doprinosi, a fabrika će nastaviti da posluje kao privatno preduzeće. Vode se ozbiljni razgovori sa stranima partnerom o zakupu halskog prostora FRA, da bi se nastavila proizvodnja i gde bi radilo oko 200 radnika.

- Svim radnicima će biti uplaćeni doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje u iznosu od 32.000 dinara za period od 2010. godine do današnjeg dana, imajući u vidu da su lični dohodci od 2010. do 2015. godine iznosili od 20.000 do 25.000 dinara - rekao je Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata FRA.

Đelić je istakao da radnici koji imaju do 40 godina radnog staža dobijaju odpremninu po 200 evra za svaku godinu provedenu u fabrici u dinarskoj protivvrednosti.

- Ima i radnika koji spadaju u kategoriju od više od 40 godina radnog staža i za njih je pripremljen poseban paket, te će dobiti jednu trećinu bruto ličnog dohotka koji su ostvarili u fabrici u iznosu od 550.000 do 1,1 milion dinara. Radnicima kojima nisu isplaćene zarade biće isplaćeni lični dohodci iz Fonda solidarnosti Ministarstva privrede od 32.000 dinara - kazao je Đelić.

Intenzivno se vode pregovori sa firmom “Bazis” iz Sankt Petersburga, iz Rusije, koja je zainteresovana za strateško partnerstvo. Ovo rusko preduzeće traži garanciju od Ministarstva privrede da posle zakupa kada stabilizuje fabriku postane vlasnik FRA.

Na nimalo zavidnu situaciju u kojoj su se našli zaposleni u FRA reagovala je Gradska organizacija Dveri, koja će, kako je saopštila, kao i do sada, “uvek biti na strani ugroženih i prevarenih radnika”.

Kao što smo pružali podršku radnicima ove fabrike prilikom svakog od 19 pokušaja izvršitelja da zaplene opremu, tako ćemo i ubuduće bitu tu ako se radnici odluče na neki oblik protesta. Jedino nam je pobuna ostala. Pobunom da spasimo što se spasiti može – zaključuje se u saopštenju Dverjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio