DOBRO PROVERITE U NOVČANIKU! NBS objavila slike - ako imate ovakve novčanice morate pod hitno da ih zamenite (FOTO)

V. N.

01. 03. 2021. u 18:11

ДОБРО ПРОВЕРИТЕ У НОВЧАНИКУ! НБС објавила слике - ако имате овакве новчанице морате под хитно да их замените (ФОТО)

Foto: Depositphotos

NACIONALNA banka Srbije je upozorila građane da će u prvoj polovini 2021. godine biti povučene iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995–1998)

Tačan datum povlačenja će biti najavljen od strane Nacionalne banke Švajcarske dva meseca ranije.

Na sajtu NBS je objavljeno i kako izgledaju novčanice koje će biti povučene, tako da je preporučljivo da pogledate i uporedite da li posedujete apoene švajcarske valute koji će uskoro biti povučeni.

Ako ih imate u svom vlasništvu, iz naše nacionale banke preporučuju da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar itd.) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016–2019), i to što skorije, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati s njihovim otkupom kao opticajnih novčanica i pre nego što one zaista postanu vanopticajne.

Razlog povlačenja iz opticaja ovih novčanica je unapređenje zaštite novčanica kojim se efikasnije štite od falsifikovanja, a koje je značajno poboljšano u devetoj seriji.

Kada prođe rok novčanice će biti moguće zameniti samo na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)