NE ODUSTAJU OD ULAGANJA: Redovno istraživanje poslovne aktivnosti preduzeća u Srbiji

S. B.

10. 02. 2021. u 20:19

НЕ ОДУСТАЈУ ОД УЛАГАЊА: Редовно истраживање пословне активности предузећа у Србији

Foto: Novosti arhiva

U PRVOM kvartalu ove godine 70 odsto anketiranih privrednika u Srbiji planira veći ili isti obim investicija, što je za 19 procentnih poena manje u odnosu na prethodno istraživanje.

Najviše se planira ulaganje u uvoznu opremu i građevinske objekte i zemljište.

Poslovne ljude u Srbiji najviše brine očekivani pad prometa u prvom kvartalu, koji je u pojedinim sektorima procenjen i do 59 odsto, a najviše su pogođeni trgovina i prehrambena industrija. Prema istrazivanju Privredne komore Srbije "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji", skoro polovina anketiranih izvoznika se nada nepromenjenom izvozu u prvom kvartalu 2021.

- Polovina ispitanika sa sedištem u Vojvodini ili Beogradu u četvrtom kvartalu 2020. više su investirali nego tri meseca ranije za razliku od privrednika sa sedištem u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, kao i Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je 42 odsto odnosno 40 odsto anketiranih povećalo ulaganja - ističu u Privrednoj komori Srbije. - U prvom kvartalu 2021. godine 44 odsto ispitanika očekuje smanjenje prometa, trećina nepromenjen, dok 22 procenta očekuje rast. Smanjenje prometa očekuje čak 43 odsto anketiranih u kategoriji velikih preduzeća, kao i 53 odsto među mikropreduzećima.

STABILNA ZAPOSLENOST

KADA je o zaposlenosti reč, 88 odsto anketiranih firmi nije smanjilo broj zaposlenih u poslednjem kvartalu prošle godine a ne očekuju promenu ni u prva tri meseca ove godine. Nova zapošljavanja su najzastupljenija u sektorima metalske i drvne industrije dok je broj zaposelnih najviše smanjen u turizmu i saobraćaju.

Sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja raspolaže 48 odsto anketiranih firmi, oko 11 procenata ističe da im nedostaju sredstva za likvidnost, a 22 odsto nema sredstva za investicije. Oko 19 procenata ispitanik kaže da im nedostaju sredstva i za investicije i za likvidnost.

Istraživanje je obuhvatilo 1.054 privredna subjekta sa više od 240.000 zaposlenih. Dok se skoro polovina anketiranih izvoznika nada se nepromenjenom izvozu u prvom kvartalu 2021. u odnosu na kraj prošle godine, po 25 odsto anketiranih očekuje povećanje, odnosno smanjenje izvoznih aktivnosti. Od ukupnog broja anketiranih kompanija, 61 odsto realizovalo je izvoz u četvrtom kvartalu 2020. godine, najviše iz hemijske industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)