PRODAJE SE KROMPIR IZ HRVATSKE, ILI ALBANIJE, A NAŠ TRULI: Gnevni poljoprivrednici poručuju - zar kilogram vredi 8 dinara?! (FOTO)

V. I.

10. 02. 2021. u 18:37

GNEVNI proizvođači krompira iz suvoborskih sela, njih oko stotinu, okupili su se u Gornjim Banjanima kod Gornjeg Milanovca.

ПРОДАЈЕ СЕ КРОМПИР ИЗ ХРВАТСКЕ, ИЛИ АЛБАНИЈЕ, А НАШ ТРУЛИ: Гневни пољопривредници поручују - зар килограм вреди 8 динара?! (ФОТО)

Foto: V. Ilić

Oni su protestovali zbog rekordno niske cene krompira, koja je pala na osam dinara po kilogramu. Krompiraši su istakli da je nedopustivo da se u trgovinama i na pijacama prodaje krompir iz Hrvatske, ili Albanije, dok njihov truli u trapovima.

Poljoprirednici ističu da je ovaj kraj poslednja oaza zdravog jestivog kropmpira i da deset kuća, recimo, godišnje proizvede čak oko 500 vagona ovog povrća.

- Trenutno u svom magacinu imam blizu 50 vagona krompira. Ne znam šta ću sa njim. On mora da se prebira, slaže i na kraju sav naš trud završiće negde na smetilištu. Proizvodvna cena po kilogramu se kreće oko 15 dinara, mi smo u debelom minusu. Molimo državu da nam pomogne i spreči nelojalnu konkurenciju, odnosno preprodavce koji zarađuju na našoj muci. Zanimljivo je da je cena u marketima pala za par dinara, dok je nama desetkovana – kazao je proizvođač Goran Pejić.

Proizvođači su uputili apel za pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Traže da ih država zaštiti, te da im obezbedi siguran plasman.

Foto: V. Ilić

Protest nezadovoljnih građana

- Nije nam jasno šta se ovo dešava. Država nam daje subvencije za proizvodnju, i sada kada treba da prodamo to što smo proizveli uz pomoć države, mi nemamo kome da prodamo. Neka nam kažu šta treba da proizvodimo, samo da imamo kome da robu plasiramo – rekli su nezadovoljni proizvođači.

Jedan od krompiraša, Radiša Despotović dodaje da je situacija katastrofalna, nikad teža.

- Odavno krompir nije bio jeftiniji. Prošle godine je cena po kilogramu bila tri puta veća. Ima krompira puno, ali nemamo kupce. Sa druge strane, krompir se uvozi iz Hrvatske, Albanije, a naš će, po svemu suditi, napuniti potoke – zaključio je Despotović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024