VIŠE SE NE PRAŠTA KAŠNJENJE: Privrednicima sutra stiže na naplatu prva rata odloženih poreskih obaveza

S. B.

09. 02. 2021. u 10:11

PRIVREDNICI su birali hoće li odlagati poreze i doprinose na minimalne zarade zaposlenima, koje im je uplatila država, čvrsto verujući da će ih isplaćivati kada koroni već vide leđa.

ВИШЕ СЕ НЕ ПРАШТА КАШЊЕЊЕ: Привредницима сутра стиже на наплату прва рата одложених пореских обавеза

Novosti

Vreme za uplatu duga je stiglo. Sutra će biti naplaćena prva rata odložene poreske obaveze, a pandemiji se još ne nazire kraj. Mnoge delatnosti i dalje ne mogu da posluju u punom obimu, a od ovog meseca moraće da namiruju i redovne i zaostale obaveze. U suprotnom gube pravo na rate.

Uredbom kojom su uređeni postupak i način odlaganja plaćanja poreza i doprinosa predviđeno je da rata ne može biti manja od 1.000 dinara, a dug mogu da otplate tokom najviše dve godine. Pravo na pomoć države u vidu uplate minimalne, a kasnije i dela minimalne, zarade zaposlenih iskoristilo je oko 250.000 preduzeća za oko 1.050.000 radnika. Većina je odlučila da pričeka sa pratećim porezima i doprinosima.

- Privredi će sada biti teško da istovremeno plaća i tekuće i zaostale obaveze, ali se najpre očekivalo da to počne u januaru, tako da je dobijen još jedan mesec - smatra Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca. - Dobro je što je data mogućnost da se obaveze za tih pet meseci isplaćuju na 24 rate. Svi smo mislili da će korona biti gotova na leto.

Restriktivno je postavljen uslov za rate. Problem će biti ukoliko neko ne uspe da isplati redovno i tekuća opterećenja i dug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)