MALI O FRILENSERIMA: Štitimo ugrožene kategorije, a ne one koje izdaju luksuzne vile

Tanjug

05. 02. 2021. u 17:24

SRPSKI ministar finansija Siniša Mali kaže da je Vlada Srbije izašla sa više nego fer i korektnom ponudom za rešavanje pitanja plaćanja poreza za frilensere u prethodnom periodu, time što je predložila da dug, bez obračuna kamate, plate na 10 godina.

МАЛИ О ФРИЛЕНСЕРИМА: Штитимо угрожене категорије, а не оне које издају луксузне виле

Foto Tanjug

Mali je precizirao da se predlog Vlade o plaćanju obaveza na 10 godina ne odnosi na one koji su izdavanjem luksuznih vila ili kockanjem na internetu zaradili ogroman novac, za koje navodi da u svakom slučaju moraju da plate sve ono što duguju svojoj državi.

Mali je za Tanjug rekao i da je Vlada Srbije pri tome spremna, a to je danas i predložila frilenserima, da se zaustavi izdavanje svih rešenja za sve one koji nisu svoje poreske obaveze izmirili u proteklom periodu do donošenja novog zakona.

To znači, objašnjava, da bi bilo zaustavljeno izdavanje rešenja i svi postupci koji su trenutno u toku sve do usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak građana, što je planirano već tokom aprila ove godine.

"Imali smo nameru da pomognemo i izađemo u sustret, da pružimo ruku onima koji su zaista ugroženi. Izašli smo sa predlogom da, bez obračuna kamata, da im zaboravimo kamatu, da im damo mogućnost da smanje svoje obaveze i da isplate na deset godina ili 120 mesečnih rata", kaže Mali.

Namera je, kaže, da se izađe u susret ugroženima koji prehranjuju svoje porodice u pogledu plaćanja poreza iz prethodnog perioda.

"To je naš predlog. Mi ćemo svakom građaninu Srbije dostaviti taj predlog, sa svima koji imaju problem ćemo razgovarati. Nadam se da će najveći broj, ako ne i svi frilenseri, prihvatiti ovaj poziv, ovu pruženu ruku i ovu mogućnost koju daje Vlada", rekao je Mali.

Smatra da je ponuda Vlade Srbije više nego fer i više nego konkretna i da je usmerena ka tome da se izađe u susret onim koji nisu iz raznih razloga plaćali svoje poreze i doprinose u proteklom periodu.

Naveo je i da država ni na koji način neće izlaziti u susret onima koji su izdavali luksuzne nekretnine i zarađivali ogroman novac kockanjem preko interneta.

"Ni na koji način nećemo izlaziti sa ponudama prema njima, osim da moraju da plate državi sve ono što duguju", zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

tuza

05.02.2021. 22:13

Normalno da isplate dugovanja za poreze i da nastave da placaju.Ako su fri lenseri nisu fri od placanja poreza i obaveza drzavi.Nece im valjda oni sto uredno placaju praviti i placati vrtice i skole za decu,puteve etc...

marko

06.02.2021. 07:58

@tuza - @Tuza Nikada i nismo tražili da ne plaćamo porez. Međutim, znate li da traže od nas da platimo retroaktivno 5 godina po zakonu koji je stariji od nekih koji su sada primorani da ga plate? Zamislite, zakon koji se tiče frilansera, iz vremena kada nisu postojale platforme za traženje poslova, nije bilo društvenih mreža i slično. Dakle, zastareo zakon i protivpravno naplaćivanje. Druga i još bitnija stvar. Tuza, koliko vi plaćate porez (ili vaš poslodavac?) Možda je to 10 ili 20%. Znate li koliko nama traže? Ne znate. Traže skoro 50%. Toga nema nigde u svetu. I to kažem bukvalno, ne figurativno. Podaci o ovome su javni i mogu se naći. Nigde nije porez ovoliko visok. Dakle, nije porez, nego pljačkanje. Kao da neko namerno želi da uništi ekonomiju u Srbiji i otera omladinu. I treća stvar, platićemo retroaktivno ogromne sume novca (više hiljada evra), koje ćemo otplaćivati godinama i nećemo moći da planiramo budućnost koju toliko reklamiraju. A za svo ovo vreme, niti smo mogli da imamo staž, niti da dignemo kredit kome je trebao, niti da da se školujemo ili lečimo o trošku države. Ništa. Vodili smo se kao nezaposleni i nije nas nige bilo. Je li vidite sad koliko ste površan komentar ostavili i o čemu je ovde zaista reč? Podržite nas, podržite omladinu i Srbiju.

Antun cupak

06.02.2021. 08:33

@marko - Да сте се пријавили као сви остали предузетници имали бисте све оно што сте изнели у вашем коментару.

Dsrko

06.02.2021. 05:17

Ne vidim zašto bi frelenseri, koji rade u inostranstvu preko interneta, plaćali bilo kakav porez ovoj državi. Prvo oni donose devize ovoj zemlji, a drugo: pa država ih je i naterala da tako zarađuju. No ako je donesen zakon o plaćanju poreza onda ok, ali ne može retroaktivno. Možda ti ljudi ne bi to radili tako, ili bi se odselili. Retroaktivno plaćanje je mafijaško iznuđivanje i država ima da se naplaća odšteta svima koji je zbog ovoga tuže međunarodnom sudu.