“ZELENI” KILOVATI NA RAČUNU DO NOVOG ZAKONA: Država će podsticaje za energiju iz obnovljivih izvora uskladiti sa politikom EU

E. B. TALIJAN

28. 12. 2020. u 11:14

NAKNADA za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), koja će domaćinstvima i privredi na računu za struju biti pet puta viša od sledeće godine, ima za cilj da omogući dalju energetsku tranziciju održivog razvoja i očuvanja životne sredine kroz smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

“ЗЕЛЕНИ” КИЛОВАТИ НА РАЧУНУ ДО НОВОГ ЗАКОНА: Држава ће подстицаје за енергију из обновљивих извора ускладити са политиком ЕУ

Foto Tanjug

Ovako u Ministarstvu energetike, za "Novosti", objašnjavaju razlog iz koga je Vlada odlučila da usvoji uredbu kojom se povećava podsticaj za proizvođače "zelene" struje. Oni ističu da će drugačije rešenje biti propisano novim zakonom o obnovljivim izvorima energije koji pripremaju.

Kao što su "Novosti" već pisale, predviđeno je da naknada za OIE od 1. januara, umesto dosadašnjih 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu, iznosi 0,437 dinara. To će domaćinstvima koja imaju prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata uvećati ovu stavku na računu za 138 dinara.

Naši sagovornici najavljuju da Ministarstvo energetike namerava da uradi novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će dugoročno urediti tu oblast.

- Tim novim zakonom planirano je da se sistem podsticaja za proizvodnju struje iz OIE uskladi sa politikom EU - kažu u Ministarstvu. - To podrazumeva da se podsticajne cene za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora određuju putem aukcija, za visinu fid-in premije, umesto fid-in tarife, što se sada primenjuje.

Model fid-in premije, kako objašnjavaju, predviđa da se proizvođači takmiče međusobno za podsticaje, a da investitori sami ponude cenu po kojoj su spremni da investiraju, imajući u vidu znatno smanjenje troškova tehnologija za korišćenje OIE u prethodnim godinama. Na taj način proizvođači će biti više izloženi tržištu i preuzeće odgovornost za razvoj svog posla.

U javnosti se mnogo govorilo o problemu sa podsticajnim otkupnim cenama, odnosno o fid-in tarifama. EPS, prema odluci Vlade, proizvođačima energije iz obnovljivih izvora struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade novac koji su investirali. Fid-in tarifa zato uvećava kupovnu cenu tako proizvedene struje u odnosu na njenu realnu vrednost. U mnogim zemljama tako dobijena energija je najjeftinija za potrošače, ali zbog modela koji se trenutno primenjuje u Srbiji, situacija je obrnuta. Izmena koju planira Ministarstvo rešiće taj problem.

EPS FINANSIJSKI OPTEREĆEN

U MINISTARSTVU energetike podsećaju da se naknada za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije nije menjala od 2015. godine:

- To je predstavljalo ozbiljno finansijsko opterećenje za EPS, koji je dužan da otkupi svu energiju od povlašćenih i privremeno povlašćenih proizvođača, poput malih hidroelektrana, vetroelektrana i drugih izvora. EPS tu struju otkupljuje po cenama znatno višim od tržišnih. Njihovi troškovi su zato uvećani, jer je počelo da radi više vetroelektrana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)