JASNIJA PRAVILA ZA UPRAVNIKE: Pripremaju se izmene Zakona o stanovanju, očekuje se efikasnije održavanje zgrada

M. STANOJKOVIĆ - G. NOVAKOVIĆ

07. 12. 2020. u 10:00

NAKON četiri godine od donošenja Zakona o stanovanju i mnogobrojnih nedoumica koje su ga pratile, novoformirano Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upustiće se ukoštac da nađe pravi balans između stanara i upravljanja stambenim zajednicama.

ЈАСНИЈА ПРАВИЛА ЗА УПРАВНИКЕ: Припремају се измене Закона о становању, очекује се ефикасније одржавање зграда

Zakon treba da otkloni nejasnoće

Radna grupa, koja će se baviti izmenama Zakona, biće formirana do kraja godine, a početak njenog rada očekuje se u januaru, saznaju "Novosti".

Dosadašnje preplitanje prava i obaveza stanara i upravnika, kao i nadležnosti organa uprave, često je pravilo probleme da se propisi sa papira primene u praksi. Tome svedoči oko 1.500 zahteva građana godišnje za preciziranje odredbi ili postupanje svih odgovornih strana.

- Izmene Zakona će omogućiti još efikasnije upravljanje i održavanje zgrada - navode u Ministarstvu. - Namera nam je da još bolje upoznamo građane sa njihovim pravima i obavezama. Zbog toga ćemo raditi na informisanju javnosti, što će biti predmet nove Nacionalne stambene strategije.

Izmenama će biti dodatno pojašnjeno pitanje inspekcijskog nadzora, koje je često bilo sporno pri rešavanju komšijskih problema. Dosadašnja praksa pokazala je da je bilo mnogo teškoća u tumačenju propisa.

- Kroz četvorogodišnju primenu Zakona ukazala se potreba za izmenama i dopunama delova koji se odnose na upravljanje i održavanje stambenih i poslovnih zgrada u svojini više osoba, profesionalnog upravljanja stambenim zajednicama, kao i korišćenja u zakup na neodređeno vreme stanova u svojini građana, zadužbina i fondacija - kažu nam u Ministarstvu.

Prema rečima nadležnih, zahvaljujući zakonu građani su postali svesni važnosti upravljanja svojom imovinom.

- Kada je reč o odnosima na nivou komšiluka, negde su problemi isplivali na površinu zbog povećanja transparentnosti celog sistema. U zgradama u kojima je i pre postojala dobra praksa, gde je preovladavala saradnja, Zakon je samo doprineo efikasnijem upravljanju - zaključuju u Ministarstvu.

UKLjUČENI I GRAĐANI

INICIJATIVA za izmenu Zakona o stanovanju potekla je od građana i pojedinih udruženja. Kako navode u Ministarstvu, izmene će se zasnivati na razmeni iskustava u sprovođenju propisa od strane organa uprave, Privredne komore, Udruženja profesionalnih upravnika, pa i predstavnika drugih relevantnih udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili