OZNAKA "POSNO": Da li kupovinom ovih proizvoda zaista kupujete posnu hranu

B. Caranović

08. 12. 2020. u 17:12

KADA bi se striktno kontrolisalo šta je posna hrana, gotovo da nijedan proizvod koji se nalazi na rafovima trgovinskih lanaca ne bi prošao taj test.

ОЗНАКА ПОСНО: Да ли куповином ових производа заиста купујете посну храну

Foto promo

Jer, na većini artikala koji nose oznaku "posno" u deklaraciji stoji da može sadržati jaja ili mleko u tragovima. Time se proizvođači ograđuju, jer i posne i mrsne napolitanke, medeno srce, supe, štapići ili bombone izlaze sa istih traka na mašinama u njihovim pogonima. Kompanije su sada zaštićene i na papiru, jer je poslednjim dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, dozvoljeno da i na ovakvim proizvodima stoji oznaka "posno".

- U slučaju nenamernog prisustva sastojaka koji su poreklom od toplokrvnih životinja, na posnoj hrani mogu se istovremeno navesti reč "posno" i informacija o mogućem prisustvu sastojaka - navode u poljoprivrednoj inspekciji.

Foto promo

- Dopunama Pravilnika uređeno je da je posna hrana, hrana koja nije poreklom od toplokrvnih životinja, niti je u bilo kojoj fazi njene proizvodnje i prerade korišćena hrana poreklom od toplokrvnih životinja, niti su dodati sastojci, uključujući aditive, nosače, arome i enzime.

MENjAJU SE NAVIKE

MUZEJSKI savetnik Marko Stojanović iz Etnografskog muzeja u Beogradu kaže da su danas mnoge zakonitosti pomerene, pa samim tim i način na koji se posti.

- Strogo gledajući, zaista nijedna čestica namirnice životinjskog porekla ne bi trebalo da se unese tokom posta - smatra Stojanović.

Foto promo

- Svrha svakog posta je da se pokaže da može da se uzdrži. Kada je reč o postu, on je i pitanje trenutnog društevnog okruženja, kao i individulanog odnosa.

Prema rečima sveštenika Ljube Bačkovića, suština posta nije u hrani, niti u tragovima bilo kakve hrane, već se prvenstveno odnosi na način života. Ne doliči hrišćanstvu, kako kaže, da se bavi time da li u namirnicama ima i tragova mrsnih supstanci.

Mnogi vernici, poput naše sagovornice Ljiljane P., smatraju da nešto što i u tragovima sadrži mleko ili jaja, nikako ne može biti posno.

- Proizvođači posne hrane morali bi da ispunjavaju sertifikate poput jevrejskog "košera" ili islamskog standarda "halal" da bismo i mi pravoslavni vernici imali sigurnost da je hrana koju jedemo u skladu sa religijskim pravilima posta - kaže Ljiljana P.

U udruženjima potrošača tvrde da je problem u tome što industrija ne investira u posebne linije za posnu hranu, pošto ih na to ne obavezuje nijedan propis. I kada u sastavu proizvoda piše da je 100 odsto biljnog porekla, ako je proizveden na istoj liniji kojom je prethodno proizvedena mrsna hrana, tragovi životinjskog porekla ostaju.

U kompaniji "Nestle", koja u svom asortimanu ima i posne proizvode, poput supa, kažu da kao odgovoran proizvođač prate i poštuju regulativu u ovoj oblasti, odnosno sve odredbe Pravilnika o navođenju dobrovoljnih informacija o hrani i preduzimaju sve mere predostrožnosti u skladu sa dobrom proizvođačkom i higijenskom praksom.

KAZNE ZBOG DEKLARACIJE

POLjOPRIVREDNI inspektor za bezbednost hrane ovlašćen je i dužan da naredi ograničenje ili zabranu prometa do otklanjanja nedostataka, ako hrana nije označena i deklarisana u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i drgim posebnim propisima.

Propisana je novčana kazna za prekršaj pravnog lica od 150.000 do milion dinara i odgovornog lica u kompaniji od 20.000 do 50.000 dinara. Preduzetnike kažnjavaju sa 50.000 do 400.000 dinara, a pojedince od 5.000 do 30.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije