KO NE MORA DA PLAĆA POREZ NA OSTAVE: Poslanici narednih dana raspravljaju o izmenama zakona

S. BULATOVIĆ

25. 11. 2020. u 10:22

DEO zaposlenih u Poreskoj upravi krajem sledeće godine će preći kod svojih kolega u lokalne uprave prihoda.

КО НЕ МОРА ДА ПЛАЋА ПОРЕЗ НА ОСТАВЕ: Посланици наредних дана расправљају о изменама закона

Novosti

Porezi na poklon, nasleđe i prenos apsolutnih prava, koji su prihod gradova i opština, sada će postati njihovi i kada je reč o utvrđivanju iznosa, naplati i kontroli. Zato će poreznici koji sada to rade u republičkoj upravi, preći u opštinske i tamo nastaviti isti posao. Prelazak je, Predlogom zakona o porezu na imovinu, predviđen tokom novembra i decembra sledeće godine.

Poslanici će se narednih dana, osim ovog, baviti i izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, carinskog i zakona o carinskoj službi, kao i onog koji reguliše republičke administrativne takse.

- S jedne strane smanjuje se opterećenje Poreske uprave, a s druge strane dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i maksimiziraju naplatu poreza što predstavlja i njihov prihod - rekao je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući predložene izmene. - Najveća promena u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji se odnosi na pojednostavljenje poreskih postupaka za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza. To će ubuduće moći da čine preko portala Poreske uprave, elektronski. Kada je u pitanju Zakon o republičkim administrativnim taksama, ukidamo i smanjujemo dosta taksa kako bismo umanjili opterećenje privredi. U Carinskom zakonu se pomeraju rokovi po pitanju zastarelosti carinskog duga, odnosno državi se daje duže vremena da reaguje i zaštiti svoje interese.

Kada je reč o građanima, najviše ih tište izmene pravila o porezu na imovinu. Ubuduće će biti oporezovani i pomoćni objekti i to tako što se razvrstavaju u grupu gde su i garaže. Ne oporezuju se oni u kojima se obavlja primarna poljoprivredna proizvodnja. Zemljište do 10 ari i dalje se ne oporezuje, ali ako veću parcelu deli više vlasnika, svako plaća po veličini udela. I to iako je njegov deo manji od 10 ari. Prosečna cena kvadrata, na osnovu koje se utvrđuje osnovica poreza, ubuduće će se računati na osnovu prometa tokom čitave godine, a ne devet mesec, i kako je bilo dosad. Plaćaće se porez i na nasleđe i poklon digitalne imovine i to ukoliko u toku godinu dana obveznik dobije vrednost od 100.000 dinara. Poreza na imovinu biće oslobođen vlasnik nepokretnosti čija poreska osnovica ne prelazi 400.000 dinara.

CARINSKI PREKRŠAJ

PREDLOŽENIM izmenma i dopunama Zakona o carinskoj službi, kako je istakao ministar Siniša Mali, proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka. Na taj način sami postupci carinjenja, odnosno carinskih prekršaja će biti brži i efikasniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade