INTENZIVIRA SE SARADNJA DVE ZEMLJE U INDUSTRIJI: Srpska ministarka privrede se sastala sa ambasadorom Republike Belorusije

E. B. T.

19. 11. 2020. u 16:20

SRBIJA i Belorusija imaju dobre ekonomske odnose, a očekuje se da u narednom periodu budu i dodatno unapređeni, ocenjeno je na današnjem sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i ambasadora Republike Belorusije Valerija Briljova.

ИНТЕНЗИВИРА СЕ САРАДЊА ДВЕ ЗЕМЉЕ У ИНДУСТРИЈИ: Српска министарка привреде се састала са амбасадором Републике Белорусије

Foto Ministarstvo privrede

Sagovornici su tom prilikom istakli mogućnost intenziviranja saradnje u različitim sektorima industrije kao što je prehrambena, tekstilna, proizvodnja mašina i oprema, prerada nafte i sl.

Atanasković i Briljov su se složili da Srbija i Belorusija imaju izuzetne političke odnose i da očekuju da u narednom periodu dobri ekonomski odnosi budu dodatno unapređeni.

- Svakako tome treba da posluži i sledeće zasedanje Međuvladine komisije za trgovinsku ekonomsku saradnju koje je zbog pandemije koronoavirusa odloženo i čije se održavanje očekuje naredne godine - istakla je Atanasković.

Ministarka se posebno osvrnula na svoja ranija pozitivna iskustva u poslovanju sa beloruskim partnerima i u tom smislu ukazala da postoje značajne mogućnosti za jačanje saradnje kroz osnivanje zajedničkih preduzeća u oblastima od obostranog interesa.

Ambasador Briljov je ukazao da, prema beloruskim podacima, spoljnotrgovinska razmena iznosi oko 230 miliona evra i da veruje da bi ona mogla da se popne na iznad 300 miliona. Izdvojio je uspešno poslovanje kompanija iz Belorusije kao što su "Belaz" i "MAZ" na tržištu Srbije i saradnju sa srpskim kompanijama, među kojima je i zajednička proizvodnja traktora "Agropanonkee iz Novog Sada i "MTZ" iz Minska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna