TAMARA PENJIĆ: Sa kvalitetom nema kompromisa

Novosti online

29. 10. 2020. u 16:00

IZVRŠNA direktorka Industrije mesa Carnex u intervjuu za Novosti govori o trenutnom stanju u mesnoj industriji, o kompaniji Karneks, o oznaci kvaliteta "Srpski kvalitet"....

ТАМАРА ПЕЊИЋ: Са квалитетом нема компромиса

Foto: Promo

Kako biste ocenili trenutno stanje u mesnoj industriji u Srbiji?

Tržište mesa i proizvoda od mesa je veoma izazovno, a industrija mesa je i u redovnim okolnostima veoma dinamična industrija. Dodatno je i aktuelna situacija uticala na to. Tokom celog ovog perioda, a u cilju da opravdamo višedecenijsko poverenje naših potrošača, trudili smo se da održimo visok nivo proizvodnje i da sve prodajne objekte redovno snabdevamo našim proizvodima u periodu pojačane tražnje. Aktuelna situacija je dodatno uticala i na navike potrošača, te je tokom vanrednih okolnosti zabeležen rast prodaje sterilisanih konzervi, pre svega pašteta, mesnih narezaka, ali i gotovih jela. Ovo je potpuno razumljivo obzirom na kvalitet, rokove trajanja predmetnih proizvoda, kao i uslove čuvanja istih i činjenicu da je Carnex apsolutni lider upravo u proizvodnji sterilisanih konzervi u zemlji i regionu. Naš zadatak je bio ne samo da naši proizvodi stignu do potrošača u dovoljnim količinama, već I da im pružimo osećaj sigurnosti i saznanje da na nas uvek mogu da se oslone.  

Foto: Promo

Šta je to što izdvaja kompaniju "Karneks" od drugih?

Rekla bih da je na prvom mestu kvalitet proizvoda sa kojim nema kompromisa. Kao kompanija koja ima vertikalni sistem proizvodnje, ili kako mi to zovemo „od njive do trpeze“,  Carnex ima zaokružen proces proizvodnje kroz sopstvenu proizvodnju hrane za životinje, sopstvene farme za uzgoj svinja, proizvodnju mesa i proizvoda od mesa. Ovako organizovan proces celokupne proizvodnje uz primenjene implementirane standarde, stručne i posvećene zaposlene, obezbeđuje najviši kvalitet mesa i proizvoda od mesa. Naše farme prilagođavaju postupke u uzgoju i selekciji, i na taj način, prirodnim putem, obezbeđuju visok kvalitet svinjskog mesa. Takođe, Industrija mesa Carnex ima kontrolu kvaliteta svih etapa celokupne proizvodnje - od ulaska sirovina u pogon, do isporuke proizvoda. Kvalitet naših proizvoda i proizvodnje potvrđen je kroz sertifikovane standarde u oblasti bezbednosti hrane, HACCP, IFS Food, ali i ostalim sertifikovanim standardima ISO 9001, ISO 50001, ISO 45001 i ISO 14001.

Posebno smo ponosni na lojalnost naših potrošača, što nas takođe izdvaja od ostalih proizvođača, i osnažuje nas za dalje poduhvate. Carnex je kroz istoriju dugu više od šest decenija stekao verne potrošače koji su odrastali na Carnexovim proizvodima, tu su na prvom mestu Delikates viršla ili Jetrena pašteta, koji su postali simbol neraskidive veze između brenda i potrošača koji i danas traje. Takvu tradiciju trudimo se da opravdamo i očuvamo, zato će i tradicionalni proizvodi uvek biti u našem asortimanu.

I pored duge tradicije posvećeni smo inovacijama i od njih ne odustajemo. Samo u poslednje dve godine napravili smo potpuno inovativne proizvode i razvili pojedine kategorije. Pomerili smo se iz mesne industrije i napravili Humus u više ukusa. Od ostalih novih proizvoda izdvojila bih Rustik kobasicu, koje ima više od 82 % čistog mesa, i razvoj posebnog programa za decu Smazalice gotova jela i paštete koje smo obogatili novim proizvodima.

Foto: Promo

Oznaku kvaliteta „Srpski kvalitet“ koju dodeljuje je Ministarstvo poljoprivrede, nose neki Carnexovi proizvodi. Šta je zadatak Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa u vezi sa ovim žigom, i šta za vas znači oznaka „Srpski kvalitet“, a šta za potrošače?

Asocijacija za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa orijentisana je na zaštitu i promovisanje proizvoda od mesa višeg kvaliteta na tržištu Srbije i pomoć pri sertifikaciji oznake „Srpski kvalitet. Ovaj žig obeležava isključivo domaće proizvode visokog kvaliteta. Izuzetno nam je drago da od sedam sertifikovanih proizvoda ovaj žig nose tri Carnexova - Domaća mesnata slanina, Rustik kobasica i Domaća sarma. Za nas svakako znači još jedna potvrda kvaliteta naših proizvoda, koji se time izvajaju na tržištu.

Za potrošače to znači da su proizvodi nastali od sirovina poreklom od domaćih farmi, i da imaju kvalitet viši od proizvoda iste kategorije u smislu relevantnih propisa i standarda. Oznaka „Srpski kvalitet“ treba da bude i jedan vid edukacije potrošača da na tržištu potraže domaće proizvode višeg kvaliteta. Mislim da je potrebno potrošačima stalno ukazivati da je domaća proizvodnja veoma kvalitetna i da treba da se pri kupovini prvenstveno opredeljuju za domaći proizvod.

"Karneks" je i ove godine dobio nagrade na Novosadskom sajmu, o kojim priznanjima je reč?

Carnex svojim proizvodima tradicionalno učestvuje na Novosadskom sajmu, koja, ponosno mogu da naglasim, dobijaju uglavnom zlatna i druga visoka odličja, što znači da su naši proizvodi ujednačenog i prepoznatljivog kvaliteta. Nagrade su nam uvek važne, sa jedne strane predstavljaju krunu našeg rada, ali nas i podstiču da budemo još bolji, još kreativniji i inovativniji i još odlučniji. Ove godine, na tradicionalom ocenjivanju kvaliteta komisije Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Carnex  je osvojio 13 velikih zlatnih medalja, 20 zlatnih i 2 srebrne. Osim medalja imamo i 7 Šampiona grupa proizvoda, a to su Rustik kobasica u grupi fermentisane suve kobasice, Delikates viršla, kao najbolji proizvod kategorije fino usitnjene barene kobasice, Mesni narezak u kategoriji konzerve od usitnjenog mesa, Bavarska kobasica u grupi grubo usitnjenih barenih kobasica, Pašteta sa šunkom u grupi jetrene kobasice i paštete, Pasulj sa slaninom u grupi gotovih jela, Mini stišnjena šunka u grupi konzerve mesa u komadima.

Koliko je teško uskladiti proizvodnju i proizvode sa propisima Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa ?

Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa postavlja osnovne i obavezujuće standarde za proizvodnju mesnih proizvoda. Nedavno je objavljen novi Pravilnik koji je uneo više novina u smeru dodatnog podizanja kvaliteta poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa. Jedna od najvažnijih je ta što je novi pravilnik prepoznao značaj proizvoda koji se zove viršla, kao kvalitetnog proizvoda  za ishranu i zaštitio proizvod pod ovim nazivom. Sada naziv viršla može da ima samo proizvod koji sadrži samo ograničen broj sastojaka, pažljivo odabranih i izbalansiranih. Svi drugi proizvodi sličnog izgleda, (hot dog, hrenovka ili sl), nemaju tako striktna ograničenja u pogledu propisanih sastojaka i ne mogu da nose naziv viršla.

Upravo zbog toga mi smo Carnex Delikates viršli dodali naziv „prava“ jer se prozvodi već dugi niz godina od odabranih komada svinjskog i goveđeg mesa, značajan je izvor proteina i zadovoljava pravilnikom striktno propisane sastojke.

Odnedavno ste novi član predsedništva Saveta za hranu i poljoprivredu pri NALED-u, pa me interesuje šta će biti vaši prioriteti da se uradi, kada je reč o srpskom agraru?

Savez i novo predsedništvo već su postavili prioritete za naredni period. Pod mojom odgovornošću je grupa koja će se baviti daljom digitalizacijom  uprave i razvojem e-Agrara, kao jedinstvene on-line platforme za efikasnije procedure za registraciju poljoprivrednog gazdinstva i podnošenje zahteva za podsticaje.

Jasno je koliko je to je važno, jer će značajno skratiti procedure, vreme i novac i države i zaposlenih u sektoru hrane i poljoprivrede. Takođe, tako će se omogućiti brža obrada podataka i zahteva, a izbeći će se kašnjenja u izdavanju rešenja ili isplatama podsticaja poljoprivrednicima.  Sa svoje strane, trudiću se da dam maksimalan doprinos da se svi planovi u ovoj oblasti realizuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet