BEZ TURISTA MILIJARDA EVRA MANjE: Letovanje u Srbiji delimično spasilo sezonu, ali biće manji devizni priliv

J. Subin

21. 10. 2020. u 13:22

БЕЗ ТУРИСТА МИЛИЈАРДА ЕВРА МАЊЕ: Летовање у Србији делимично спасило сезону, али биће мањи девизни прилив

Foto arhiva

SRBIJA će ove godine biti "kratka" za oko milijardu evra, bar kada je reč o deviznim prilivima od turizma.

Očekuje se da će prihod od ove grane u svetu biti manji za više od 900 milijardi evra, nego u 2019. godini. Naša zemlja, pre pandemije, očekivala je zaradu od turizma od skoro 1,6 milijardi evra, ali će se u budžet "sliti" tek nekih 600 miliona.

Kako je izjavio ministar turizma Rasim Ljajić, i tih 600 miliona evra, najvećim delom odnosi se na plaćanja naših radnika, koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, i koji su ovde plaćali platnim karticama iz tih zemalja.

- Pitanje je kada ćemo se vratiti na nivo iz 2019. godine, koja je bila rekordna i po deviznom prilivu i po poseti domaćih i stranih turista, od 1,4 milijarde evra - kazao je Ljajić. - Čak i sada kad razmišljamo o zimskoj sezoni, to će biti godina domaćih turista.

Očekuje se dobra zimska sezona. Turistički centri će biti spremni da prime goste, u skladu sa epidemiološkim merama. To bi trebalo samo da smanji, ali ne i nadoknadi štetu, koju smo pretrpeli zbog nedolaska stranih turista ove godine.

STIŽU MIŠLENOVE ZVEZDICE

DO 14. decembra će se znati koji će restorani u Srbiji dobiti Mišlenovu zvezdicu. Tada će se znati rezultati inspekcija i kontrola, koje sprovode Mišlenovi inspektori.

- Ne znamo ko će dobiti, ali i da znamo ne bismo smeli da kažemo - istakao je Ljajić. - Očekujemo dodatne anonimne inspekcije u tim restoranima i može da dođe do promena u konačnom spisku, posle svih inspekcija koje se rade. U Hrvatskoj su restorani sa jednom Mišlenovom zvezdicom podigli promet za čak 25 odsto. Činjenica da će Srbija postati deo Mišlenovih destinacija važno je za njeno pozicioniranje na turističkoj mapi. To mnogo znači za privlačenje visoko platežnih turista.

Do kraja nedelje, prema proceni Ljajića, i turističke agencije bi trebalo da dobijaju prve polise osiguranja i da obnove licence za rad. Očekuje se da će te polise važiti godinu dana. U toku je izrada pravilnika, koji će regulisati način funkcionisanja bankarskih garancija, naročito u delu njihovog aktiviranja. Osiguravajuće kuće već su uputile dopis većini agencija, od kojih traže informacije o bilansima, poslovanju, ostvarenim prihodima i rashodima, kako bi počeli proceduru osiguranja.

- Uskoro počinje i isplata pomoći hotelijerima - naveo je Ljajić. - Za 314 hotelijera, koliko ih je ispunilo uslove konkursa, biće isplaćeno nešto više od 10 miliona evra. A, kako se ništa ne može predvideti, realno će biti da se 2021. godine obraćamo domaćem turisti. Period do povratka turista iz regiona i sveta treba iskoristiti za promociju naše zemlje na međunarodnom tržištu, ali i nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)