SOLIDNI BILANSI OMOGUĆILI POVIŠICU: MMF na osnovu pada privrede od svega 1,5 odsto podržao namere Vlade Srbije da poveća zarade i penzije

B. Ca.

16. 10. 2020. u 21:41

ZELENO svetlo" za povećanje plata u Srbiji stiglo je od misije Međunarodnog monetarnog fonda MMF. Siniša Mali, ministar finasija, kaže da će zarade u javnom sektoru već od januara naredne godine definitivni biti povećane, a koliko tačno procenata će biti povećanje, objaviće za nekoliko dana. Tvrdi da će sledeće godine penzije biti veće 5,9 odsto, minimalna zarada 6,6 odsto, a očekuje da će do aprila ili maja naredne godine prosečna plata u Srbiji dostići 540 evra!

СОЛИДНИ БИЛАНСИ ОМОГУЋИЛИ ПОВИШИЦУ: ММФ на основу пада привреде од свега 1,5 одсто подржао намере Владе Србије да повећа зараде и пензије

Siniša Mali / Foto Tanjug

Jedan od zaključaka virtuelnih sastanaka sa MMF koji su počeli 5. oktobra je da će pad srpske privrede u ovoj godini biti samo minus 1,5 odsto, što daje mogućnost da se povećavaju i plate u javnom sektoru, penzije i minimalac.

- Dobro je da imamo MMF na našoj strani, u smislu sprovođenja reformi, kontrole naših javnih finansija, saveta koje dobijamo od njih, ali i za investitore koji ulažu u našu zemlju i naše obveznice - rekao je Mali. - Dobro je da znaju da MMF stoji iza naših reformi.

Prema njegovim rečima, sa MMF je bilo reči i o rebalansu budžeta za ovu godinu i da država namerava da još više novca uloži u kapitalne projekte do kraja godine, kako bi podstakla dalji rast BDP-a.

- Broj jedan u Evropi, najbolja ekonomija, najveća stopa rasta ili najmanja stopa pada u Evropi je Srbija za 2020. godinu. To je, dakle, ta zlatna medalja koju smo dobili - podvukao je Mali. - Čestitam svim građanima Srbije na tome, jer ovo jeste posledica velikih reformi koje smo imali u prethodnih nekoliko godina.

NOVI ARANŽMAN OD JANUARA

IZVESNO je da će naša zemlja sa MMF produžiti aranžman kada postojeći istekne u januaru 2021. godine. Nakon toga će biti potpisan novi - rekao je ministar Mali, sumirajući onlajn sastanake sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ministar je ukazao da su projekcije MMF za srpsku privredu tekle tako da su pre smo desetak dana bile na minus tri odsto, pre pet dana na minus 2,5 odsto, da su sadašnje 1,5 odsto, a da očekuje da će biti oko nule. Istakao je da MMF za sledeću godinu predviđa Srbiji rast od pet odsto, dok su naše prognoze i bolje - šest procenata, što će kako kaže biti među najboljim rezultatima u Evropi.

- Smanjili smo i opterećenje na zarade za 0,6 odsto, što nijedna zemlja u Evropi neće uraditi - objasnio je ministar Mali i podsetio da je pre sedam godina prosečna plata bila 329 evra i ističe da je ispunjeno dato obećanje da će do kraja ove godine premašiti 500 evra.

SLEDE KAPITALNA ULAGANjA

JAVNE finansije su nam potpuno stabilne, budžet je pod kontrolom, a poslednja tema koja je bila sa MMF je budžet za 2021. godinu - objasnio je ministar Mali.

- Imamo kontrolisani deficit, imamo projekciju javnog duga u odnosu na BDP ispod 60 odsto. U potpunosti se držimo parametara koji nam daju mogućnost da nam budžet bude uravnotežen i razvojni. Imaćemo najviše ulaganja u kapitalne investicije. Gradimo auto-puteve, rekonsturišemo pruge... Takođe, u okviru plana Srbija 2025. počinjemo radove na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži. I sve je to predviđeno budžetom za sledeću godinu koji ćemo predstaviti Skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a