MIHAJLOVIĆ: Izgrađeno 350 km novog autoputa i gradimo još 250

Tanjug

07. 10. 2020. u 11:47

МИХАЈЛОВИЋ: Изграђено 350 км новог аутопута и градимо још 250

Foto Tanjug

POTPREDSEDNICA vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je danas da će sledeće godine biti izgrađeno 27 kilometara autoputa od Kruševca do Pojata u okviru Moravskog koriodora, kao i da će do kraja 2021. biti završena i deonica autoputa Miloš Veliki od Preljine do Požege.

"Važno je što smo počeli da gradimo autoputeve i u prethodnih nekoliko goidna smo uradili 350 kilometara novih autoputeva", rekla je Mihajlović za Prvu i dodala da Srbija danas ima 924 kilometara autoputa. Takođe, u toku je izgradnja još 250 kilometara novih autoputeva.

Podseća da se gradi trenutno autoput Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac - Loznica, da je juče potpisan ugovor za gradnju Fruškogorskog koridora od Rume do Novog Sada i da ćemo na tom potezu imati 125 kilometara autoputa i brze saobraćajnice.

Takođe, u toku su radovi na izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin, dodaje ministarka.

Kaže da će autoput Vožd Krađorđe delom biti brza saobraćajnica i da će koštati oko dve milijarde evra i da bi sledeće godine mogla da bude završena projektna dokumentacija.

Naglasila je da Srbija ulaže u autoputeve i pruge odnosno transportnu infrastrukturu više od 16 miliajrdi evra.

Mihajlović dodaje da će sledeće godine početi izgradnja autoputa od Niša ka Prištini na prvoj deonici Niš - Pločnik.

Za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša trebalo bi da bude poptisan ugovor sledeće godine i radovi da budu gotovi za tri godine, što će omogućiti da se vozom putuje od Beogada do Niša za samo sat vremena, rekla je Mihajlović.

Navodi da će američki DFC finansirati Autoput mira od Pločnika do Merdara i da bi radovi mogli da krenu krajem naredne godine ili početkom 2022.

Mihajlović ističe da će DFC finansirati projekte za povezivanje u regionu i da će svima biti bolje kada budu prisutne investicije vredne više milijardi evra.

"Američki kapital je kod nas već prisutan kod Moravskog koridora", rekla je Mihajlović i dodala da će DFC podržati Autoput mira sa dodatnih 750 do 800 milona evra od Pločnika do Merdara, pošto je EU već obezbedila 220 miliona evra za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

"Verujem da ćemo do kraja godine imati završenu dokumentaciju i da ćemo sledće godine pričati o ugovorima sa DFC-om".

Kaže Mihajlović da se u krajem oktobra ili početkom novembra raspisuje tender za izbor izvođača radova za Niš - Pločnik, koji će biti izabran do kraja godine i da će do marta 2021. početi radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

KOLIKO JE KILOMETARA IZGRADILA BIVSA PETOKOLONASKA VLAST

07.10.2020. 12:08

SECATALI SE LJUDI JOS, ONE DOSOVSKE VLASTI? Raspandzali Srbiju, unistili vojsku, i sto je najtuznije prodali heroje srpskog naroda.

Miki Zg

07.10.2020. 22:14

@KOLIKO JE KILOMETARA IZGRADILA BIVSA PETOKOLONASKA VLAST - Pitanje za bivšeg estradnog ministra građevinarstva Mrkonjića zvanog Mrka ?