PREVARANTE TUŽE I SRPSKI PRIVREDNICI: Krivične prijave nakon hapšenja hrvatskih državljana

B. Caranović

05. 10. 2020. u 09:40

HRVATSKI državljani za koje se sumnja da su prevarili veliki broj preduzetnika uhapšeni su akcijom pripadnika MUP Srbije, ali tu nije kraj agonije za mnoge naše zemljake koji su oštećeni za više od šest miliona dinara.

ПРЕВАРАНТЕ ТУЖЕ И СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ: Кривичне пријаве након хапшења хрватских држављана

Foto Depositphotos

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" podnelo je krivičnu prijavu za obmanjivanje privrednika i pozvalo sve koji su nasamareni da takođe podnesu krivične prijave i pošalju svoje podatke na mejl zastitnik.mbs@gmail.com.

- Dobili smo mnogo prijava preduzetnika, a koliko je veliki broj potvrđuje suma koja im je na prevaru oduzeta.Očekujemo još prijava - kaže Milena Amon, zastupnik Udruženja. - Raduje nas što su nadležni organi vrlo brzo reagovali, nakon što smo podneli prijavu za prevaru.

Ovo, međutim, nije ništa novo i slične prevare su se dešavale i ranije pod drugačijim imenima, drugim nazivima takozvanih firmi i zato smo više puta upozoravali naše članove na njih. U pitanju je dovođenje u zabludu privrednih subjekata da dopise upućuje Registar privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne registre.

Veliki broj naseo

NA uplatnicama priloženim uz dopis ovog privrednog društva odštampan je iznos od 4.500 dinara, uz obaveštenje da će naknada za upis u Privredni-registar.rs biti uvećana na iznos od 15.000 dinara, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra. Iz APR su pre desetak dana slali upozorenje građanima da ti dopisi nemaju nikakve veze sa zvaničnom državnom institucijom. Nažalost, veliki broj preduzetnika je već naseo.

Kako su "Novosti" nedavno pisale, firmu "Digitalna platforma" registrovao je Hrvat Kristijan Grubišić u februaru ove godine na Novom Beogradu sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara. Prema zvaničnim podacima APR, Grubišić je jedini osnivač firme "Digitalna platforma", koja upravlja internet stranicom privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredne registre.

Prevaranti su slali ovlašćenim licima u preduzećima u Srbiji uplatnice poštom, tražeći da uplate novac radi upisa u ovaj takozvani privredni registar, uz napomenu da će ako to ne učine do određenog datuma, morati da plate više. Uplatom novca, preduzeća su navodno bila upisivana u registar koji navodno vodi državni organ.

Kako nadležni kažu, zloupotrebljen je trenutak kada preduzetnicima, po pravilu, stižu razne dažbine i iskorišćen momenat da se dovedu u zabludu vlasnici firmi u Srbiji. A na taj način već godinama unazad prevaranti dolaze do velikog "plena".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a