GASI SE 98 ODSTO TURISTIČKIH AGENCIJA? Organizatori putovanja pokušavaju da nađu rešenje sa osiguravajućim kućama

J. Su.

02. 10. 2020. u 10:00

OPSTANAK turističkih agencija u Srbiji i dalje visi o koncu. Sve oči uprte su u razgovore sa osiguravajućim kućama, bez čijih polisa, gotovo 98 odsto turističkih agencija, organizatora putovanja, bi moglo da ostane bez ovog posla, jer neće moći da nabavi bankarsku garanciju, kako bi produžili licencu za rad.

ГАСИ СЕ 98 ОДСТО ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА? Организатори путовања покушавају да нађу решење са осигуравајућим кућама

Opusteli peroni na Autobuskoj stanici

Kako su se turističke agencije u Srbiji našle u nebranom grožđu, jer su osiguravači odlučili da ne žele više da posluju sa njima, zbog prevelikog rizika, pa su ostali bez licenci za rad, nadležno ministarstvo je selo za sto sa Udruženjem bankara, kako bi se našlo rešenje da umesto polisa postoje bankarske garancije. Ova vrsta grarancije, inače, postojala je u Uredbi o turizmu, ali nikad je niko nije upotrebio, jer je potrebno mnogo novca. Uz to, nije postojao nosilac bankarske garancije, tačnije, ko bi mogao da je aktivira.

Ministarstvo turizma je najavilo da u narednih desetak dana očekuje konačan dogovor sa bankarima, pa u ovom periodu inpekcija neće oduzimati agencijama postojeće licence, koje su istekle 1. oktobra.

- Odgovor od osiguravača nemamo, a i dalje ćemo insistirati na pomoći države - ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, u četvrtak posle sastanka Upravnog odbora. - Poslali smo dopis osiguravačima, a ukoliko oni ne budu hteli da nastave saradnju, nama preostaje jedino da krenemo u štrajk. Jer u ovom trenutku samo dva odsto organizatora putovanja može da obezbedi oko 500.000 evra, koliko će biti u proseku potrebno da bi se dobila garanciju. To je izuzetno ozbiljno obezbeđenje i velike cifre, naročito u ovom trenutku kada nema posla. Mora da se nađe neki novi način. Ako osiguravači ne budu hteli da to budu polise, da se menja pravilnik i nešto drugo da se stavi. Agencije očekuju da će osiguravači pristati bar na tri meseca da produže polise.

APEL

NIJEDNA osiguravajuća kuća, kako ukazuju u agencijama, ne želi da produži polisu. Pokušali su da im objasne da je ovo sada period sa najmanjim brojem putovanja i da svojim nečinjenjem njima prave dodatni problem. Zbog toga apeluju i na državne organe, samo da im kažu šta treba da urade, kako bi mogli normalno da rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Tašna mašna

02.10.2020. 10:11

Zašto veštači ne procene imovinu agncije,pa na osnovu toga dobiju licencu sta mogu da rade. Da li domaci ili ino turizam. Ili ništa

Slavo

02.10.2020. 10:34

Hteo sam samo da kazem da puno nasih agencija varaju narod zato i treba da se zatvore one Koje ne ispunjavaju uslove Kod nas svaka dzucka otvorila turisticku agenciju samo da zarade na tudja ledja

BaneLakic

02.10.2020. 10:42

kad nije bilo rizika ili je bio minimalan onda su se sva osiguranja utirkivala ko će da uvali polisu ... sad kad je rizik povećan nigde ih nema! Oiguravajuće kuće su zlo najveće!

Nnatasa

02.10.2020. 10:50

Pa, bilo je već jednom vreme da se napravi red. Koliko je agencija do sada ispalilo putnike i nikad im novac nije isplaćen.A ovo je možda i samo alibi da ne dodju za naplatu ni svi oni vaučeri koji su odloženi za iduću sezonu zbog korone.

LAKI

02.10.2020. 12:46

Па добро је то и онако 99 % агенција су преваранти, лопови и ловци на брзу зараду, само један посто правих и поштених туристиких агенција...

gorans

02.10.2020. 13:21

Iskreno, 98% "agencija, organizatora putovanja" i treba da se ugasi.Sve su to "Firme Krstic" Nije svaka susa sa tasnom i masnom , organizator putovanja.To rade samo velike kuce koje su u stanju da obezbede kredite i garancije. U tom slucaju necemo imati , kao pre nekoliko godina, da te neko 36 sati vozi autobusom do Bodruma a onda nemas gde da spavas , pa te vrati nazad. Ili ono kad prodas 3000 aranzmana i onda ugasis agenciju. Male porodicne agencije zive od provizije na avio karte, paket aranzmane, sitne ture po lokalu.