MINIMALAC VEĆI ZA 2.000 DINARA: Dogovor sindikata i poslodavaca nije postignut, minimalnu zaradu utvrđuje Vlada Srbije

J. Ž. Skenderija

15. 09. 2020. u 07:00

OD Nove godine minimalna zarada u Srbiji biće veća za 6,6 odsto i umesto dosadašnjih 30.022 iznosiće 32.126 dinara.

МИНИМАЛАЦ ВЕЋИ ЗА 2.000 ДИНАРА: Договор синдиката и послодаваца није постигнут, минималну зараду утврђује Влада Србије

Foto: P. Milošević

To je za 2.000 više nego do sada, pa će sat najjednostavnijeg rada u 2021. godini umesto 172,5 koštati 183,9 dinara. Ovo je odluka Vlade Srbije, pošto do dogovora socijalnih partnera nije došlo.

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade ni posle mesec dana nisu se pomerili sa svojih početnih pozicija. Reprezentativni sindikati su insistirali da minimalac mora da prati minimalnu potrošačku korpu, koja trenutno iznosi oko 38.000 dinara, dok su poslodavci svako povećanje uslovljavali olakšicama pri plaćanju poreza i doprinosa. Na kraju je, kako Zakon o radu nalaže, presekla Vlada i na prvoj narednoj sednici usvojiće svoj predlog.

Za Sinišu Malog, ministra finansija, povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto usmereno je ka tome da se u najvećoj mogućoj meri zadrži zaposlenost.

- Imali smo veoma težak, ali konstruktivan dijalog - rekao je Mali. - Stavovi sindikata i poslodavaca su uvek suprotstavljeni, ali Vlada donosi konačnu odluku. Pored ekonomske krize odlučili smo da povećamo minimalac, jer smatramo da je to važno da bi se očuvao realni životni standard građana. Pošto je inflacija 1,5 odsto sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto, realno povećanje će biti 5,1 odsto.

On je naglasio da je u drugom kvartalu godine stopa nezaposlenosti bila na istorijskom minimumu i iznosila je 7,3 odsto, a sačuvani su i proizvodni kapaciteti.

- Zbog ozbiljnih mera koje smo doneli, ne čudi što smo u prvoj polovini ove godine imali pad privredne aktivnosti od samo 0,8 odsto dok su mnoge veće i mnogo razvijenije zemlje imale pad i od 12, 18, 20, 25 odsto - istakao je ministar. - Nije nam jednostavna situacija. Ne znamo koliko će pandemija virusa korona trajati. Na pravi način smo reagovali, pravovremeno sa velikim paketom ekonomskih mera. Mogu slobodno da kažem da smo u ovom trenutku spasli našu privredu i radna mesta.

POVIŠICA PENZIJA ZA 5,9 ODSTO

MINISTAR Mali je najavio i da će penzije od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule i da je to veliko realno povećanje.

- Rast prosečne plate od jula 2019. do juna 2020. bio je 10,4 odsto, stopa rasta inflacije 1,4 procenta, pa se na osnovu usklađivanja rasta prosečne plate i troškova života dolazi do povećanja penzija od 5,9 odsto - istakao je Mali.

Mali je naveo da će najveći teret povećanja minimalne zarade od 6,6 odsto i penzija za 5,9 odsto preuzeti država.

- Vlada će doneti i odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je oko osam milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe - rekao je ministar. - Vodili smo se interesom ljudi koji primaju minimalne zarade, kao i činjenicom da povećanje minimalne podiže i druge zarade. Želeli smo da očuvamo interese poslodavaca, iako je ceo svet pogodila najveća kriza u istoriji.

Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", naglasio je da konsenzusa socijalnih partnera o visini minimalca nije bilo, dok je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, očekivao da će se u razgovorima o minimalnoj ceni rada doći do iznosa od 34.000 dinara, ali se to, nažalost, nije dogodilo.

- Vlada je i ovog puta imala više sluha za poslodavce - zaključio je Orbović.

Za Zorana Đorđevića, ministra za rad uvećanje od 6,6 procenata nije možda ono što se očekivalo, ali ostaje cilj da do 2025. godine prosečna plata bude 900 i penzija 440 evra.

- Važno je da postoji dijalog i da sindikati i poslodavci budu upoznati čime država raspolaže i kakvo je stanje u privredi - istakao je ministar. - Vlada je sve ono što je radila na transparentan način činila i izlazila sa zadacima i ciljevima na realnim osnovama.

Prema njegovom mišljenju, postoje razlozi za optimizam da kada prođe kriza Srbija bude među zemljama koje će imati najveći ekonomski zamah.

- Zadatak koji je Vlada postavila je da se bori za građane i nova radna mesta. Srbija ima tu mogućnost i ona je na realnim osnovama - naglasio je Đorđević.

RAŠĆE PLATE ZAPOSLENIMA I U JAVNOM SEKTORU?

SAČEKAĆEMO kraj septembra i oktobar da vidimo kakvo je stanje u budžetu i da li ćemo i u kojoj meri ići i sa povećanjem plata u javnom sektoru, rekao je ministar Mali.

- Na osnovu realnog stanja moći će da se govori o eventualnom povećanju plata u javnom sektoru - rekao je Mali. - Danas ćemo znati prilive od domaćeg PDV-a. Ako nam do kraja meseca i u prvoj plovini oktobra bude dobar priliv, imaćemo realne informacije na osnovu kojih ćemo doneti odluku.

Mali je naglasio da Vlada svaku odluku zasniva na odgovornosti, prave se analize, sagledava stanje u privredi i među zaposlenenima.

- Na osnovu toga dolazimo do poteza koje vučemo kao u šahu. Gledajući podatke iz dana u dan, iz meseca u mesec, donosimo odgovarajuće odluke, a radimo i projekcije za 2021. godinu - naveo je Mali.

On je podsetio da su zaposlenima u zdravstvu plate već povećane za 10 odsto, kao podrška tom sektoru, kada je krenula epidemija korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve