"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Da li je moguće naterati trgovce da omoguće odloženo plaćanje čekovima

E. B. Talijan

12. 09. 2020. u 12:00

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли је могуће натерати трговце да омогуће одложено плаћање чековима

Novosti

VEĆINA trgovinskih lanaca u Srbiji i dalje omogućava plaćanje na "poček" samo čekovima određenih banaka, iako iz Narodne banke Srbije već godinama upozoravaju da je ta praksa sporna sa stanovišta finansijske stabilnosti i diskriminiše.

Ovo sredstvo plaćanja primaju svi, ali da li će naplata biti izvršena odmah ili dozvoljena kupovina na odloženo, zavisi od nejasnih kriterijuma trgovaca. Većina ima istaknute spiskove "podobnih" banaka u prodajnim objektima. Potrošači koji ne vode računa o tome, mogu da završe sa velikim neplaniranim troškom, što je nedavno doživeo čitalac "Novosti" iz Novog Sada, Vuk Stanković, u jednom poznatom trgovinskom lancu.

- Kada sam došao na kasu sa punim kolicima u vrednosti robe od oko 10.000 dinara saznao sam da čekovima moje banke ne mogu da kupujem na odloženo - kaže Stanković. - Šta sam mogao, popunio sam čekove koje su pustili odmah, što je isto kao da sam platio kešom.

Čitateljka našeg lista iz Beograda, Jovana Maksimović, požalila nam se da je bila neprijatno iznenađena kada je u prodavnici jednog hipermarketa saznala da više ne može da pazari na poček, jer je njena banka promenila vlasnika, te je ona automatski postala klijent druge banke.

S "DINA" KARTICOM BRŽE I LAKŠE

U PRVIH šest meseci ove godine građani su ispisali 3,26 miliona čekova u vrednosti od 15,1 milijarde dinara. U Narodnoj banci Srbije ističu da plaćanje na rate "dinakard" platnom karticom ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je brže i jednostavnije:

- Korisnicima ove kartice u pojedinim bankama omogućene su posebne pogodnosti, a pored ostalog, to je plaćanje na odloženo bez naknada i bez kamate.

Ček je prema zakonskim propisima sredstvo plaćanja kod kojeg je dospelost po viđenju, međutim, kod nas se koristi kao instrument za odloženo plaćanje na rate. U NBS-u ističu da sve poslovne banke u Srbiji imaju važeće dozvole za rad i pod stalnim su nadzorom centralne banke, što znači da moraju biti jednako tretirane. Postupak trgovca koji ne prihvata čekove određene banke, kako navode, može navesti na zaključak da oni na taj način vrše prikriveno kvalifikovanje boniteta banaka bez ovlašćenja i jasnih i transparentnih kriterijuma.

- Navedena praksa je sporna, pre svega sa stanovišta finansijske stabilnosti, budući da kod potrošača može da izazove pogrešnu percepciju da su samo banke čije čekove trgovci prihvataju na odloženo plaćanje, dovoljno finansijski jake i stabilne - objašnjavaju u NBS za "Novosti". - Pored te diskriminacije, moglo bi se protumačiti da ovakvim postupanjem pojedini trgovci narušavaju reputaciju tih banaka, koje imaju dozvolu i uredno posluju u Srbiji, što za te trgovce predstavlja dodatni pravni rizik.

U "Univereksportu" kažu za naš list da prihvataju čekove svih banaka, kao i da odobravaju odloženo plaćanje sa rokom otplate na 180 dana, bez obzira na iznos kupovine.

Trgovinski lanac "Lidl" ističe da kod njih potrošači mogu da pazare na poček sa minimalnom vrednošću robe od 2.000 dinara, u trajanju od 150 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pop

14.09.2020. 11:17

Шта је ту спорно ако испуниш чек са различитим датумима и пушташ их по протоколу. Онај коме си дао пушта их по реду датума написаног а у обрачунској служби то се спроводи регуларно.

Vid

14.09.2020. 16:44

Bilo bi pošteno da trgovci prestanu da obmanjuju potrošače sa cenama ,99 din.Šta bi se desilo ako bi se organizovala grupa potrošača koja bi pazarila jedan artokal sa cenom od ___,99din i od kasirice zahtevali kusur od 1 pare rešeni da istraju u svom zahtevu.