BEZ POSLA JE ZVANIČNO 7,3 ODSTO GRAĐANA: Anketa o radnoj snazi pokazuje manje zaposlenih i nezaposlenih, ali sve više neaktivnih građana

S. B.

02. 09. 2020. u 14:00

BROJ zaposlenih u drugom kvartalu ove godine je za 33.200 manji nego u prva tri meseca ove godine.

БЕЗ ПОСЛА ЈЕ ЗВАНИЧНО 7,3 ОДСТО ГРАЂАНА: Анкета о радној снази показује мање запослених и незапослених, али све више неактивних грађана

Foto Tanjug

Istovremeno, pokazuju podaci iz Ankete o radnoj snazi, smanjen je broj i nezaposlenih i to za - 87.400. Statističari su zato prebrojali tačno 113.100 više neaktivnih građana Srbije, onih koji se niti obrazuju, niti rade, niti ovog momenta traže posao.

Stopa zaposlenosti manja je za 0,5 procentnih poena i iznosi 48,2 odsto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,5 poena i iznosi 7,3 odsto. Za dva poena je porasla stopa neaktivnosti i dostigla je nivo od 48 odsto.

- U drugom kvartalu ove godine promene na tržištu rada su bile pod većim uticajem pandemije kovida 19 i mera Vlade, pa su prikazani dodatni indikatori koji bolje opisuju kretanja na tržištu rada - objašnjavaju statističari. - Zastoj na tržištu rada u drugom iznosi 19,9 odsto i veći je nego lane. To sugeriše da je na tržištu rada došlo do rasta nezadovoljene potrebe za zaposlenjem, bez obzira na to što je stopa nezaposlenosti u pomenutom periodu znatno smanjena. Sa posla je odsustvovalo 11,4 odsto zaposlenih, što je za 2,4 poena više u odnosu na početak godine, a šest poena više nego lane. Povećan je i rad od kuće i to za 2,9 odsto u odnosu na prvi kvartal.

Podaci iz Ankete o radnoj snazi ministru finansija Siniši Malom pokazuju da je nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto. On veruje da su ekonomske mere doprinele očuvanju radnih mesta i srpske ekonomije, uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

MANjE NEFORMALNIH RADNIKA

DO smanjenja zaposlenosti došlo je u neformalnom sektoru i to za 35.400 radnih mesta. U formalnom sektoru je zabeležen neznatni rast zaposlenosti, za 2.200. Region južne i istočne Srbije je jedini u Srbiji koji beleži povećanje zaposlenosti u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2020. godine - za 22.500. Zato je i jedini region u kojem je neaktivnost neznatno smanjena.

- Ponosan sam na sve što smo postigli, a nezaposlenost koja je sada na istorijskom minimumu od 7,3 odsto potvrda je da smo pametno osmislili sve mere, koje su se pokazale kao izuzetno uspešne - smatra Mali. - Program "Moja prva plata" je podsticaj za dodatno zapošljavanje. To je odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet. Upravo u njih ulažemo dve milijarde dinara, za plaćenu praksu devet meseci. Sve to je važno i za očuvanje radnih mesta. Ali, raduje nas činjenica da smo za prvih šest meseci zabeležili pad privrede od svega 0,9 odsto, što je odličan rezultat imajući u vidu da su razvijene svetske ekonomije doživele dvocifren pad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna