KORONA IM NE SMETA: Ugovoreni poslovi "Zastava oružje" 93 miliona dolara, proizvodnja uvećana 15 odsto

Beta

22. 08. 2020. u 18:50

КОРОНА ИМ НЕ СМЕТА: Уговорени послови Застава оружје 93 милиона долара, производња увећана 15 одсто

Foto: Tanjug

UGOVORENI poslovi fabrike "Zastava oružje" za domaće i inostrano tržište u ovoj godini su u vredni 93 miliona dolara, a proizvodnja je u odnosu na lane uvećana za 15 odsto.

Kako je preneo sajt Radio televizije Kragujevac (RTK), fabrika ima potpisan petogodišnji aneks ugovora sa Sjedinjenim američkim državama vredan 60 miliona dolara, a svi ugovoreni poslovi za američko tržište se realizuju po planu.

Među proizvodima kragujevačkih oružara najtraženiji su poluautomatske puške i pištolji, a teški mitraljezi "Kojot" i "Hamer" deo su proizvodnog programa koji donosi dobar profit i izvozi se širom sveta.

Modularna puška je uzdanica fabrike, navode u "Zastava oružje", a u planu su i novi proizvodi.

"Razvijamo nove proizvode kako za potrebe naše vojske, tako i za potrebe izvoza. Modularna puška, gde je praktično cev zamenljiva, može da se koristi kalibar 7,62 x 39 i u kalibru 6,5 milimetra, je nešto novo na svetskom tržištu. Zatim, imamo snajperske puške u kalibru 7,62 x 54 i 7,62 x 51. Imamo i modularni automat i novi pištolj koji razvijamo", rekao je za RTK direktor "Zastava oružje" Mladen Petković.

U planu je i proizvodnja delova u velikim serijama.

Najveći kupci proizvoda "Zastava oružje" iz Kragujevca na inostranom tržištu su Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Značajan izvozni program odlazi i na tržište Australije, afričkih i azijskih zemalja.

U toj fabrici radi više od dve i po hiljade radnika, a prosečna starost zaposlenih je 51 godina.

U narednih pet godina radni vek završava više od 850 zaposlenih.

"U narednom periodu stavićemo akcenat na dovođenje novih mladih ljudi koje ćemo obučavati, da bi na što bolji način zamenili svoje starije kolege“ rekao je Petković.

Prosečna plata za jun u fabrici "Zastava oružje" iznosila je 58.926 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

KoleKg

23.08.2020. 07:40

Radiš u fabrici čiji je gotov proizvod papreno skup i izvozi se širom sveta, a primiš platu sa kojom kupiš malo jači komp. Strašno…

miljan

23.08.2020. 15:26

@KoleKG to je bruto prihod, ali nisi razvio intelektualnu svojinu koja se proizvodi da bi imao deo profita u procentu nekom većem. A ako je veća plata onda imaš produktivniju konkurenciju automatizovanog sistema koji radi sa nekim operaterom i menja 30 ljudi. Najvažnije je prihvatiti posao, pa napredovat i koristit znanje za privatnu korist van posla (to ne podrazumeva korporativnu špijunažu).