GONDOLA VOZI BEZ DOZVOLE: Spektakularno otvaranje žičare na Zlatiboru u senci pravnih zavrzlama

Z. USKOKOVIĆ

21. 08. 2020. u 12:56 >> 12:56

DUGO najavljivano puštanje u rad epohalnog projekta "Gold gondole", pre dva dana, na Zlatiboru nije prošlo bez problema.

ГОНДОЛА ВОЗИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Спектакуларно отварање жичаре на Златибору у сенци правних заврзлама

Foto: N. Janković

Postrojenje je krenulo uz pomoć agregata i bez građevinske dozvole, jer nisu regulisani svojinski odnosi na parcelama gde ona prolazi, kao i na pašnjaku predviđenom za izgradnju trafostanice! Gondola je, tako, faktički "divlji projekat"!

Ni posle šest godina ne nazire se kraj ovoj zlatiborskoj zavrzlami, a oprema i radovi "pojeli" su dosad skoro 13 miliona evra. U toku je sudski spor, koji je u prvostepenom postupku donet u korist tužitelja, odnosno Poljoprivrednog kombinata "Zlatibor", preko čijeg vlasništva je izgrađena infrastruktura. To praktično znači da je projekat gondole, u ovom trenutku, nelegalan.

Novo suđenje, kao i prethodno, odvija se pred Upravnim sudom, odeljenja u Kragujevcu. U pismenom odgovoru ove pravosudne institucije "Novostima" je rečeno da je "navedeni predmet u radu i biće rešen u razumnom roku"! Ostaje onda pitanje, kako čelnici opštine Čajetina najavljuju da će gondola za turiste biti otvorena za mesec i po?!

Upravni sud je sredinom decembra prošle godine doneo presudu kojom je usvojio tužbu PK "Zlatibor", poništio rešenje o eksproprijaciji zemljišta i naložio "ponovni postupak i odlučivanje".

13 miliona evra koštao je ovaj ambiciozni projekat

Reč je o parceli broj 4607/1 Katastarske opštine Čajetina, koja je upisana kao livada šeste klase, površine od 2.164 kvadratna metra. Kao nosilac prava svojine upisana je država Srbija, a kao držalac naveden je pomenuti Poljoprivredni kombinat. Ovaj pašnjak je, kako tvrdi tužilac, protivpravno uzet kako bi se izgradila panoramska gondola, iako nisu završeni svi imovinsko-pravni poslovi.

NA OPREMU NIJE PLAĆEN PDV

PREMA nezvaničnim saznanjima, oprema za projekat "Gold gondole" uvezena je preko nevladine organizacije. Prema rečima nadležnih u samoj Opštini Čajetina, koji su nas zamolili da im ne objavljujemo ime, to je urađeno kako bi se izbeglo plaćanje PDV.

- U gondolu su uloženi milioni evra, stavljena je zemlja pod hipoteku kao garancija banci za kredit, gde je obuhvaćen čak i spomenik palim borcima, prebačene pare u Francusku, firmi "Pomagalski", a nije rešeno vlasništvo nad imovinom kuda gondola prolazi - navodi naš sagovornik. - Ona je puštena u rad "na divlje", nema ni upotrebnu ni građevinsku dozvolu.

Interesantno je, međutim, obrazloženje sudske odluke gde se navodi da je zemlja ekspropisana mimo zakona i da ne stoje razlozi hitnosti na koje se poziva Opština Čajetina, kao što je amortizacija kupljene opreme, koja propada.

- Zakonom o žičarama za transport lica je predviđeno koji uslovi bi trebalo da budu ispunjeni, kako bi se pristupilo izdavanju građevinske dozvole za izgradnju. Opština Čajetina nije podnela ni zahtev za izdavanje građevinske dozvole, pa samim tim nema ni građevinsku dozvolu za izgradnju gondole - navodi se, pored ostalog, u presudi Upravnog suda.

Pokrenuta na agregat, nema građevinske papire

Još se dodaje da to što je Opština kupila opremu koja propada, nije razlog za hitnost. Osim toga, pozivanje na izgubljenu dobit nije relevantno, jer, kako piše u presudi, nije dostavljena studija ekonomske isplativosti.

Pred Upravnim sudom odeljenja u Kragujevcu u toku je još jedan spor kako bi se utvrdilo pravo svojine nad pomenutom parcelom. I u tom postupku, pre godinu dana, doneta je prvostepena presuda kojom se poništava rešenje Opštine Čajetina o eksproprijaciji ovog zemljišta. I ovde nije kraj svim problemima sa jednim od najvećih i, kako nazivaju, kapitalnih projekata za razvoj turizma na srpskoj planinskoj lepotici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!