ŽIČARA GOTOVA POSLE PET GODINA: Na Zlatiboru juče puštena u probni rad najduža panoramska gondola na svetu

N. JANKOVIĆ

20. 08. 2020. u 08:00

NA Preobraženje, na Zlatiboru je u probni rad puštena najduža panoramska gondola na svetu!

ЖИЧАРА ГОТОВА ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: На Златибору јуче пуштена у пробни рад најдужа панорамска гондола на свету

Novosti

Nakon pet godina od početka radova, isplatio se trud Zlatiboraca. Oni su sami, iz sopstvene kase finansirali najveći projekat u turizmu Srbije poslednjih decenija, a prema rečima predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, "iz ovih visina Srbiju je moguće videti iz bolje perspektive, oslobođenu ličnih i političkih interesa, odavde se vide često osporavani trud, vrednost i uspesi srpskog seljaka."

- Na ovaj veliki praznik završavamo najveću investiciju u istoriji Opštine Čajetina i najveće ulaganje u turizam u našoj državi. Zahvalnost dugujemo Bogu i narodu. Prošli smo brojne prepreke, uz mnogo vere, radeći za svoju državu. Zato naši protivnici vetar nisu mogli zaustaviti, sada ćute, a ova građevina ostaje pokolenjima koja dolaze - rekao je Stamatović, puštajući "Gold gondolu" u probni rad.

Novosti

"Gold gondola" je puštena u probni rad koji će trajati 45 dana. Zatim će prvi putnici moći da uživaju u čarima Zlatibora iz još lepše i uzbudljivije perspektive.

Trasa gondole duga je 9 kilometara, povezuje turističko središte Zlatibora sa vrhom skijališta Tornik. Ima 55 najsavremenijih kabina, a svaka ima mesta za 10 osoba. Izgradnja je koštala 15 miliona evra, a kao u slučaju kada je obnovljeno skijalište Tornik uništeno u NATO agresiji, gondola će udesetostručiti broj turista, na planini koja već jeste najposećenije turističko odredište u državi.

- Iza nas je pet turbulentnih godina. Za mesec i po, prvi putnici voziće se u najdužoj panoramskoj gondoli na svetu. Očekuje nas testiranje, uređenje trase uz gondolu, a ovaj poduhvat povlači niz novih velikih investicija. Naš cilj u narednim godinama je da imamo milion turista godišnje na Zlatiboru, uz 10 miliona noćenja i mi ćemo to ostvariti - istakla je Bojana Božanić, direktor JP "Gold gondola Zlatibor", na međustanici gondole na obali Ribničkog jezera.

Pre skoro 6 godina, "Večernje novosti" prve su objavile vest da će na Zlatiboru biti izgrađena najduža panoramska gondola na svetu.

NOVI PROJEKAT

U Opštini Čajetina već planiraju sledeću veliku investiciju. U planu je izgradnja nove gondole od Ribničkog jezera do vrha Čigote. Ova trasa biće dugačka 4,5 kilometara i otvoriće mogućnosti za stvaranje još jednog skijaškog i sportsko-rekreativnog centra na Zlatiboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!