BRNABIĆ O POMOĆI TURIZMU: Sagledavamo dodatne mere podrške

Tanjug

02. 08. 2020. u 14:07

БРНАБИЋ О ПОМОЋИ ТУРИЗМУ: Сагледавамо додатне мере подршке

Foto: Tanjug

DRŽAVA je predvidela posebne mere za podršku turizmu i sagledava koje mere je dodatno potrebno preduzeti, s ozbirom da će turizam i ugostiteljstvo nastaviti da trpe velike gubitke zbog epidemije virusa korona, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da su predstavnici države u stalnom kontaktu sa hotelijerima i ugostiteljima, da će se, kao i do sada, raditi tako da se računa na najgore moguće scenarije.

Navela je da će sa predstavnicima te industrije razgovarati kako bi se sagledali načini da se održi njihova likvidnost, da ne otpuštaju radnike ili da taj broj bude što manji.

Nada se, dodaje, da će vakcina protiv kovid-19 doći pre nego što je bilo ko očekivao i da će se nakon toga polako situacija u vezi sa turizmom vraćati u normal, a možda i nešto ranije.

“Ne mislim samo na Srbiju, mislim na čitav svet. Ima zemalja koje razvijaju svoje vakcine, ali i zemalja koje su se već javile za određene te vačine”, rekla je Brnabić.

Navela je da je država merama podrške za sektor turizma nastojala da se poveća i grejs period, da usmeri više novca za održavanje likvidnosti i kroz garantne šeme upravo za ovaj sektor.

Brnabić kaže da je predsednik Aleksandar Vučić, koji je vodio krizni štab za saniranje posledica kovod-19 na privredu, nastavio da sa ministrima radi na tome i da pomaže u tom apsektu.

“Svi su stalno u kontaktu sa našim hotelijerima, ugostiteljima, gledamo da li je potrebno da dodatne mere targetiramo”, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade kaže da u ovom trenutku najveće gubitke u turizmu trpe Beograd i Novi Sad, ali da je zahvaljući građanima i njihovoj odgovornosti prilično dobra sezona, nešto malo lošija od 2019.

“Moramo da nađemo način kako da pomgnemo svima onima koji su mnogo uložili u svoje poslove a u ovom trentutku nemaju baš nikakve prihode”, rekla je predsednica Vlade.

Izrazila je očekivanje da će turistička industrija uspeti uz meri Vlade da prebrodi ovaj težak period i da se nakon toga vratimo onim stopama rasta turizma i stranih i domaćih gostiju koje je Srbija beležila pre epidemije korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)