PREDSEDNIK VUČIĆ: Predstoje veliki radovi, danas odluka o autoputu "Vožd Karađorđe”

Tanjug

30. 07. 2020. u 11:19

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je da se danas donosi odluka o projektu auto-puta "Vožd Karađorđe".

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Предстоје велики радови, данас одлука о аутопуту Вожд Карађорђе”

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"To je jedna od magistrala koja će centralni deo Šumadije da spoji sa istokom Srbije", rekao je Vučić na pres konferenciji, na kojoj je ukazao da se trenutno radi na tri autoputa u Srbiji - Moravskom koridoru, Ruma-Šabac i Kuzmin-Sremska Rača.

Predsednik je rekao da će u narednom periodu Srbija intenzivno raditi na velikim infrastrukturnim projektima, putevima, obnovi železničke mreže, kao i kanalizacionoj mreži.

On je u obraćanju rekao da u Srbiji trenutno ima čak 61.303 gradilišta, što je za 16.000 vise nego prosle godine.

To su dobre vesti, rekao je predsednik i napomenuo da mora da se radi više, jer ljudi zele da zive bolje.

On je podsetio na rezultate koji su postignuti, ali je ukazao da će se merama koje se sada preduzimaju dodatno uticati na ekono,mski život zemlje.

Vučić je na mapi Srbije pokazao koji putevi i pruge će se graditi u narednom periodu.

Naveo je da su u toku pregovori sa partenima za izgradnju brze pruge Beograd Niš dužine 240 km, kojom će se ići 200 km na sat, ili za sat i po stizatio do Niša.

Ako se ubrzo zavrsi potpisivanje ugovora, taj projekat treba da bude gotov do kraja 2023. godine, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo da će se sa evropskim i ruskim parterima ući u pregovore za izgradnju pruge Niš-Presevo, jer je značajno da imamo kompletnu prugu sa Severnom Makedonijom.

Kroz Grdelicu će biti brzina oko 120 km na sat, a za tri sata taj put biće kraći put nego peko Bugarske, što bi dramatično ojacalo ekonomski nasu zemlju.

Naveo je da je rekonstruisana pruga Resnik Valjevo, a da ima jos 201 km od Valjeva do Vrdnice i Crne Gore, što će koštati 450 miliona evra, i to će se razgvoarati sa ruskim i evrpskim partnerima. Cilj Srbijen je da postignemo najbolju cenu i podignemo zeleznicu i za putnicki i za teretni saobraćaj.

Vučić je najvio da se uskoro kreće sa ugovorom za kanalizcione mreze i precisćavanje otpadnih voda u Srbiji, a u Beogradu će taj projekat koštati 450 miliona evra.

U centralnoj Srbiji 70 opstina i gradova će dobiti kanlizaciju, a taj projekta vredi oko tri milijarde evra.

"To je civilizacijski napredak koji imaju samo najmodernije zemlje, i treba da se završi za naredne 4 godine", rekao je Vučić.

On je dodoa da će tako gotovo svi veliki gradovi dobiti kanalizciju, u Kragujevcu i Nišu sve će biti završeno do kraja 2021. godiene.

U Vojvodini se radi na dogovoru za 10 opstina sa Nemačkom i sa Evropljanima kao i das e svuda reši pitanje čiste pjjaće vode.

Sve to brzo krece u resavanje i obezbeđena su sredstva, kzao je Vučić.

Govoreći o putevima rekao je da će u regionalne i manje puteve biti uloženo između četiri do pet milijardi.

Danas će, kako je najvio, biti doneta odluka o projektu za autoput Karađorđe koji će ići iz Mladenovca, Lazarevca, do Rače i Bora.

To je jedna od magistrala koja ce centralni deo sumadije da spoji, napominje.

Istice da je završen Koridor 10, Koridor 11 ide sever jug ka Crnoj Gori, a sada i od Sombora do Kikinde i do svih ovih poprecnih puteva do Moravskog koridora i do Karađorđa.

Projekat treba da bude gotov do kraja godine, a zatim će se raditi i do Pozarevca, ka Golupcu do Donjeg Milanovca brza saobraćajnica.

U području Golpuca treba da nastane prava tursitčka meka.

Put Preljina Pozega treba da se završi za godinu i nesto dana, do kraja 2021, a do decembra krenuti radovi na hiljadama kilometara lokalnih puteva.

"To je ono sto je drugacija Srbija i deo projekta 2025", poručio je Vučić.

Navodi da se kreeće i u gradnju Fruškogorskog autoputa, a da se trenutno radi na tri auto puta- Moravski, brzi prema Loznici i Kuzmin-Sremska Rača.

To su stvari od izuzenog znacaja, ukazao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili