UGOSTITELJI PRED BANKROTOM: Korona ispraznila i sale za proslave

B. Ca. - Z. R.

25. 07. 2020. u 13:00

UGOSTITELjI koji žive isključivo od veselja nalaze se pred bankrotom. Tvrde da, ako država ne ponudi poseban ekonomski plan za njih, mogu samo da zakatanče svoje lokale. Od marta su svadbena veselja u Srbiji utihnula.

УГОСТИТЕЉИ ПРЕД БАНКРОТОМ: Корона испразнила и сале за прославе

Foto Ž. Knežević

Neki su i po tri puta pomerali termine, a ovih dana gotovo svi potpuno odustaju od organizovanja proslava. Vlasnici sala i restorana masovno vraćaju depozite za otkazane proslave i računaju svoje minuse. Upozoravaju da su sa sobom ka nelikvidnosti povukli i druge profesije - fotografe, poslastičare, salone venčanica, kozmetičare...

Na Ibarskoj magistrali, gde je poslednjih godina niklo na desetine sala za svadbe, vlasnici ovih objekata dovijaju se kako da plate sve tekuće obaveze i da zadrže radnike, jer je saldo na računu iz meseca u mesec - nula. Poslednje svadbe bile su sredinom marta, i od tada nema priliva novca. Ostali su samo dugovi - prema bankama i državi.
Ugostitelj Bratislav Nikolić, koji iznajmljuje salu za venčanje "Kod Brace", kaže da su se sva zakazna veselja početkom vanrednog stanja odlagala, a sada se uveliko otkazuju.

NE PAMTE TEŽE DANE

ARANĐELOVAČKI vlasnici kafana i restorana podvlače da ne pamte teže dane. U većim salama koje mogu da ugoste od 300 do 600 gostiju, godišnje je organizovano oko 100 veselja. Ove sezone - nijedno. Punoletstva, venčanja, porodična slavlja u malom broju su pomerena za sledeću godinu, uglavnom je sve otkazano. Mesečni troškovi za porez, kredite, plate i komunalije uglavnom su oko 5.000 evra, a trenutni prihodi su na nuli.

- Sve depozite smo vratili, mada ima još parova koji se nadaju da će uspeti da organizuju svadbu od septembra, iako je i ta opcija sve manje realna - kaže Novaković. - Problem je što se takvo veselje ne planira za 15 dana, već je neophodna višemesečna priprema. Mladenci treba da štampaju pozivnice za septembar ili oktobar i da obaveštavaju ljude, a ne znaju šta će tada biti. Kako stvari sada stoje, moraćemo da zatvorimo objekat. U pitanju je velika i opremljena sala u koju smo mnogo uložili, a objekat je pod hipotekom. Trenutno nismo likvidni, nismo u mogućnosti ni da isplaćujemo plate radnicima, pa ne znam ni da li će njih 17 zadržati posao, niti kako ćemo da izmirimo dugove prema banci.

Tatjana Mićić, direktor Tami Residence iz Niša, kaže da su poslednje veselje imali 7. marta i da se od tada samo bave pomeranjem termina, otkazivanjem i vraćanjem depozita.

NEIZVESNOST

MENADžER restorana "Kum" u Futogu, kod Novog Sada, kaže da mladenci otkazuju i veselja za septembar. Svakog meseca imali su po 12 ili 13 veselja, a poslednje je bilo 9. marta. Od tada je sve stalo.

- Neki pomeraju slavlje za sledeću godinu, drugi potpuno odustaju, a mi čekamo da sve ovo prođe - kaže Vidović. - Najgore je što niko ne zna kada će ovo stati i šta će posle biti. Nismo samo mi ugroženi, već i mnogo ljudi od kojih smo naručivali hranu i piće zavisi od našeg biznisa.

- U prvom talasu su mladenci uglavnom odlagali veselja za jun, ali nakon toga je njih čak 70 odsto potpuno odustalo od organizovanja proslave, dok je 30 odsto pomerilo termin za septembar i oktobar - priča Tatjana Mićić. - Pretrpeli smo ogromnu štetu, jer smo imali zakazane bar po tri proslave nedeljno. Veštački održavamo poslovanje. Imamo 100 radnika i uzeli smo pomoć od države za njihove minimalce. Kredit nismo smeli da podignemo, jer se plašimo da bi ovo stanje moglo da potraje, pa ne bismo imali odakle da ga vratimo. Mesečni troškovi su nam oko 1,7 miliona dinara, a ne ostvarujemo prihode, tako da nam se topi kapital firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu