STRUJA I GAS NEĆE POSKUPETI: Građani Srbije mogu da budu spokojni po pitanju grejanja tokom ove zime

E. B. T

13. 12. 2021. u 07:23 >> 07:23

CENE struje i gasa za domaćinstva ove zime neće porasti. Građani ne treba da brinu zahvaljujući dogovoru koji je napravljen sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, i zato što je država uspela da revitalizuje blok B1, u termoelektrani "Nikola Tesla B", od 650 megavata instalisane snage.

СТРУЈА И ГАС НЕЋЕ ПОСКУПЕТИ: Грађани Србије могу да буду спокојни по питању грејања током ове зиме

TENT / Foto Tanjug

Ovo je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da bi naša zemlja bila u paklu da nema toga. On je najavio da će, zbog energetske krize, država nastojati da kupi sve što bude mogla od dodatnih izvora i da će širiti gasno skladište.

- Kapaciteti su problem, da li možemo da imamo dovoljne količine - objasnio je Vučić. - Dodatni blok u Kostolcu, sa 350 megavata, kasni. Biće gotov u prvom kvartalu 2023. godine, i tada će naša zemlja imati ozbiljnu prednost. Bosna i Hercegovina, koja nema toliko problema sa strujom, morala je od Srbije da kupi manju količinu po visokoj ceni.

Predsednik očekuje dobre rezultate od dodatnog razgovora sa ruskim partnerima, ne samo za osnovnu cenu plavog energenta za količine koje su već potvrđene, već i za one koje ćemo morati da dokupljujemo.

- Imamo ugovorenu količinu od dve milijarde kubnih metara gasa godišnje, a od 1. januara do kraja maja po ugovoru nam pripada 920 miliona kubika po ceni od 270 dolara - objasnio je Vučić. - Ipak, potrošićemo 1,2 ili 1,3 milijarde, tako da ćemo morati da nabavimo još, kako bismo nadomestili tu razliku. Kada temperatura bude ispod nule, Srbija će dnevno trošiti i do 14 miliona kubnih metara.

U skladištu Banatski Dvor, kako navodi, imamo 60 miliona kubika gasa. On ističe da je najveći problem što plavog goriva nema dovoljno na tržištu, kao i to što se na berzi kupuje po ceni od 1.250 dolara, a sa transportom je to više od 1.300 dolara za 1.000 kubika.

- Zamislite da na dnevnom nivou treba da dokupljujemo četiri ili pet miliona kubika gasa, koliko je to veliki trošak za državu - naglasio je Vučić. - Svet se politički zatvara i mi treba da se snađemo i zato tražimo rešenje. Sve što budemo mogli, kupićemo bilo gde.

On je ukazao i da Srbija treba da poveća rezerve nafte. Govoreći o situaciji sa strujom na evropskom tržištu, Vučić je istakao da ni Nemci nisu izbacili ugalj, a da su Englezi, čim im je zafalilo, odmah podigli sve termoelektrane.

EVROPA STREPI

ZIMA u evropskim državama može biti teška, jer je cena gasa veoma visoka, rekao je zamenik poljskog energetskog koncerna PGNiG, Pšemislav Vaclavski, na marginama 23. Svetskog naftnog kongresa koji se održava u Hjustonu.

- Potražnja je mnogo veća od ponude - kazao je Vaclavski za "Sputnjik". - Postoji rizik da će zima biti teška. Skladišta gasa u zapadnoj Evropi su slabo popunjena, što podiže njegovu cenu na rekordni nivo.

SVET ĆE SE "ZALEDITI" OD CENE

CENE gasa i nafte mogle bi da dostignu novi maksimum na svetskom tržištu, ako se ostvari prognoza o hladnoj zimi, ocenjuje direktor za investicije Sakso banke Stin Jakobsen:

- Mislim da ćemo ove zime biti svedoci vrhunca energetske krize. Tako nešto nismo doživeli od 1973. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)