MINISTAR MALI: Demografija postala tema broj 1, narednih dana biće predstavljen kompletan paket mera

Tanjug

07. 12. 2021. u 10:03

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da je pitanje demografije u Srbiji postalo tema broj 1 i ponovio da će od 1. januara 2022. godine za svako prvorođeno dete država isplatiti po 300.000 dinara.

МИНИСТАР МАЛИ: Демографија постала тема број 1, наредних дана биће представљен комплетан пакет мера

Foto: Tanjug

Mali je za RTS rekao da će narednih dana biti predstavljen kompletan paket mera za drugo, treće dete, kao i model pomoći za kredite za stan.

- Sve što radimo ništa ne vredi ako ne bude više dece u našoj zemlji, zato su ove mere prioritet prioriteta. Narednih dana izlazimo sa kompletnim setom mera od naredne godine - rekao je Mali.

 

"Potpuno smo likvidni i stabilni, bez dodatnog zaduživanja"

Ministar Mali izjavio je da država nije predvidela nijedan dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, dodajući da je u ponedeljak na kraju dana, pre isplate 20 evra, bilo 298 milijardi dinara na računu i da je naša ekonomija potpuno likvidna i stabilna.

Mali je naveo i da će Srbija, kumulativno za prethodnu i ovu godinu, imati najveću stopu rasta u Evropi.

- Ove godine biće rast 7,3 odsto, prošle godine bio je -0,9. Pobeđujemo u ekonomiji u vreme najveće ekonomske krize ikada - ističe Mali, dodajući da Srbija ubrzano, brže od očekivanog, dolazi i približava se standardu razvijenih zemalja.

Ističe da prosečna plata raste iz godine u godinu, da je u budžetu za sledeću godinu planirano povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskom modelu, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Mali dodaje da raste i minimalna zarada, za 9,4 odsto, i ide na više od 35.000 dinara.

Dodaje da će ove godine udeo javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto, a da će sledeće godine biti 55,5 odsto.

- Nismo predvideli ni jedan jedini dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala. Juče na kraju dana, pre isplate 20 evra - 13,6 milijardi će koštati to, imali smo 298 milijardi dinara na računu, preko 2,5 milijarde evra, potpuno smo likvidni i stabilni - ističe ministar.

Ukazuje da je stopa nezaposlenosti 10,5 odsto što, kaže, govori o tome da su preduzete mere dobre.

Na kritike da se novac isplaćuje jer su izbori naredne godine, Mali odgovara pitanjem: "Ako je to tačno, zašto se dešavalo tokom ove i prošle godine?".

- Ne radimo zbog izbora neke stvari koje su važne za građane. Godinama unazad sprovodimo ekonomsku politiku koja za cilj ima rast privrede i rast standarda. Ekonomija ni na koji način kod nas ne definiše politiku. Sprovedene mere su kako bismo umanjili negativne posledice kovida-19. Mi iz ove krize izlazimo sa mnogo manjim posledicama od razvijenih zemalja - navodi Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti