IZ RUSIJE STIŽE 100.000 TONA ĐUBRIVA: Udruženja poljoprivrednika zadovoljna posle razgovora sa resornim ministrom

J. Su.

29. 11. 2021. u 22:55

NEMA tu mnogo dogovora, ali moramo obavestiti poljoprivrednike šta će se dešavati na tržištu i kako ćemo rešiti da veštačkog đubriva bude. Država neće izdvajati dodatni novac za ovu namenu, već ćemo nešto praviti sami, a deo će doći sa Istoka. Ne znamo ni da li će biti niža cena đubriva, niko to sad ne može da kaže. Pokušaćemo sve što možemo, a samo iz Rusije bi trebalo da nam stigne oko 100.000 tona azotnog đubriva.

ИЗ РУСИЈЕ СТИЖЕ 100.000 ТОНА ЂУБРИВА: Удружења пољопривредника задовољна после разговора са ресорним министром

Foto N. Živanović

Ovo je za "Novosti" izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle sastanka u Požarevcu, sa predstavnicima nekoliko udruženja, zbog visoke cene veštačkog đubriva. Poljoprivrednici su prethodno najavili protest i upozorili nadležne na moguću "katastrofalnu situaciju u poljoprivredi, u narednim mesecima".

- Obavestio sam poljoprivrednike da će država obezbediti dovoljno azotnog đubriva za sve, a cenu ćemo znati krajem decembra ili početkom januara - kazao nam je Nedimović. - Videćemo sa nekoliko strana, jer ne može sve sa jedne da dođe. Imamo dobre prijatelje i među nesvrstanima. Između ostalih zemalja, nabavićemo i velike količine iz Rusije. Deo će biti proizveden u "Azotari", to su nam obećali.

Prema rečima ministra Nedimovića, ne bi trebalo da bude problema sa prolećnom prihranom pšenice. Nama je sada najbitnije da bude veštačkog đubriva, jer ga nigde nema:

- Poljoprivrednici sa kojima sam razgovarao su zadovoljni i sada se samo čeka cena. Urea je trenutno oko 104, a KAN 76 dinara za kilogram. Velike fabrike proizvode sa 50 odsto kapaciteta, a mnoge države su zabranile izvoz azotnih đubriva, osim onim državama sa kojima su dobre. Među njima smo i mi.

Veštačko đubrivo u Srbiji, za manje od godinu dana, poskupelo je više od 100 odsto. Za kilogram uree treba izdvojiti više od 105 dinara, a vlada i nestašica. Prošle godine, u ovo vreme, za kilogram je trebalo izdvojiti oko 40 dinara.

Drastičan rast cena veštačkog đubriva izazvan je najviše cenom gasa, a jedan broj fabrika je i zatvoren. Poljoprivrednicima u Srbiji to nije neka uteha, naročito, što postoji dobar deo zaliha, koje su napravljene po staroj ceni gasa. Nedimović je izjavio i da se Srbija spremila za rekordnu cenu đubriva. On je najavio da postoje alati kojima će reagovati i da to već rade. Trebalo bi u narednih mesec dana da bude dovoljno đubriva za prihranu pšenice.

I SRBIJA BI IMALA ŠTETU

PREDSEDNIK Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, zadovoljan je razgovorom sa ministrom. Kako kaže, njima je bitno da uree bude na tržištu do 15. januara. Ona se koristi od kraja januara do početka aprila. U velikom smo deficitu sa azotnim đubrivom. Trenutna cena je nekih 1.000 evra po toni, a očekujemo da će biti nešto jeftinije.

- I Srbija bi imala štetu od toga, jer smo veliki izvoznici kukuruza, a prinosi bi bili drastično niži i pšenice i drugih kultura - kazao je Jakšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu