PREMIJERKA BRNABIĆ: Ove godine očekujemo izvoz informaciono-komunikacionih tehnologija od 1,7 milijardi evra

Tanjug

08. 10. 2021. u 13:12

SAMO u julu ove godine izvoz informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) dostigao je rekordnih 171 milion evra, što je 56 odsto više od jula lane i oko 35 odsto više od jula 2019. godine, a sa ovim trendom očekuje se da će do kraja godine taj sektor dostići izvoz od 1,7 milijardi evra, izjavila je danas premijerka Ana Branbić.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Ове године очекујемо извоз информационо-комуникационих технологија од 1,7 милијарди евра

Foto: Tanjug

Govoreći na dodeli nagrada u okviru NALED-ovog programa “Startek”, Brnabić je kazala da se Srbija približava brojki od dve milijarde evra od izvoza IKT sektora i navela da će naša zemlja ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti IKT.

Istakla je da je to veći suficit od bilo koje druge industrije.

Brnabić je kazala da je u poređenju sa julom 2016. godine, kada se Vlada Srbije fokusirala na razvoj digitalizacije i podršku inovacijama, izvoz IKT sektora danas čak tri puta veći.

- To su neverovatne stvari, da to uradite u pet godina, to su dramatične promene u koje niko ne bi mogao da veruje - rekla je Brnabić.

Govoreći o broju zaposlenih, navela je da je u odnosu na prvi kvartal 2016. godine u odnosu na poslednji kvartal 2020. godine u sektoru programiranja on dupliran, sa oko 19.000 na oko 39.000 zaposlenih.

Naglasila je da je prosečna plata u IT sektoru danas tri puta veća od prosečne plate u Srbiji i da iznosi 175.000 dinara mesečno.

Premijerka je naglasila da je to ono što zadržava mlade da ostaju u zemlji, ali i da se oni koji su otišli vraćaju.

- To je potencijal za dalji rast i razvoj zemlje, a mi jesmo zemlja naprednih tehnologija, ideja, kreativnosti… - rekla je Brnabić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!