BEZ DOBRIH PROJEKATA NEMA NI PARA: Prošle godine odobreno 296, a samo 155 projekata isplaćeno, na raspolaganju 45 miliona evra

J. Subin

22. 09. 2021. u 10:00

SRPSKI poljoprivrednici ne konkurišu dovoljno za sredstva iz IPARD fondova Evropske unije.

БЕЗ ДОБРИХ ПРОЈЕКАТА НЕМА НИ ПАРА: Прошле године одобрено 296, а само 155 пројеката исплаћено, на располагању 45 милиона евра

Novosti

Naša zemlja se opet suočava sa problemom trošenja tog novca, jer nema dovoljno dobrih i razvojnih projekata. Predstavnici EU nedavno su rekli da će Srbija morati da sprovodi transparentnije javne nabavke. Samo tako će novac koji je namenjen ovim podsticajima, moći da se koristi i neće ostati nepotrošen.

Kako su evropski predstavnici pojasnili, srpskim poljoprivrednicima je na raspolaganju oko 150 miliona evra za unapređenje agrara. Sa akreditacijama za IPARD naša država je započela 2014. i 2015. godine, dok je prva revizija bila 2016. Predstavnici EU, međutim, objašnjavaju da naša zemlja i dalje nema dovoljno razrađen i transparentan način kako bi efikasno koristila novac iz fondova. Uz to, nedostaje nam i sistem za distribuciju tog novca.

Poljoprivrednici u Srbiji, naročito mala gazdinstva i pojedinci, ne odlučuju se tako lako da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova. Mnogima je komplikovana procedura, iako poslednjih godina u našoj zemlji postoje i agencije koje se bave pisanjem projekata. Uz to nemaju svoj novac da ulože.

Foto: Tanjug

Do polovine prošle godine, resorno ministarstvo je raspisalo i sprovelo osam javnih poziva, na koje je pristiglo 1.437 zahteva. Odobreno je bilo tek 296 projekata, a isplaćeno 155, u iznosu od 6,8 miliona evra. Najveće interesovanje je bilo za nabavku traktora, po osnovu četvrtog javnog poziva za meru jedan. Poljoprivrednici su bili zainteresovani i za kupovinu opreme i mehanizacije, ali i izgradnju objekata.

Stručnjaci EU koji se bave IPARD sredstvima, smatraju da je naša zemlja dobro krenula sa primenom odgovarajućih mera, ali se često dešavalo da se isplata novca obustavi. Inače, pare mogu da se potroše tokom godine kada su odobrene ili u naredne tri godine. Kako su rekli, to je pravilo EU finansija, a naša zemlja je već prve godine bila u problemu, jer ni tad nismo iskoristili sve pare, pa je morala neutrošena sredstva da vrati. Ipak, izuzeli su nas iz tog pravila, pa nismo morali ništa da vratimo.

Do kraja godne Srbija treba da potroši izdvojena sredstva od 16 miliona evra. Na to treba dodati i novac od prošle godine, pa je srpskim poljoprivrednicima u 2021. na raspolaganju 45 miliona evra. Do sada je potrošeno samo sedam miliona, pa je očigledno da će i ove godine Srbija tražiti izuzeće. Pitanje je do kada će tako moći. Predstavnici EU istakli su da je samo 10 odsto isplaćeno ljudima koji su konkurisali i to je nije dobro. Ima mnogo novca na raspolaganju, a malo projekata.

OD IDEJE DO MEHANIZACIJE

IZ IPARD fondova može da se ulaže u novu mehanizaciju, objekte, seoski turizam, organsku proizvodnju, razvoj stočarstva... Poljoprivrednici moraju sami da isfinansiraju projekat, na osnovu zakona u Srbiji. Tek kada sve bude završeno mogu da dobiju novac. Prethodno projekat mora biti odobren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!