NOVAC ZA PRUGE I KANALIZACIJU: Milijarda evra obezbeđena emitovanjem zelenih obveznica ide u zaštitu sredine

E. R.

18. 09. 2021. u 06:21

INVESTITORI su pozitivno reagovali na srpske zelene evroobveznice. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog tražnja je bila tri puta veća od očekivanja.

НОВАЦ ЗА ПРУГЕ И КАНАЛИЗАЦИЈУ: Милијарда евра обезбеђена емитовањем зелених обвезница иде у заштиту средине

Foto J.J.Baljak

Obezbeđena milijarda evra koristiće se isključivo za zaštitu životne sredine.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja evroobveznica, koja će biti iskorišćena za vraćanje

Foto P. Milošević

starih, skupljih dugova.

- Ceo tim, koji sam vodio, je pregovarao, i dobili smo dovoljno novca da jače i brže radimo na zelenoj agendi, odnosno na projektima za zaštitu životne sredine - rekao je Mali. - Sa tim novcem gradićemo železničku mrežu, kanalizaciju, jer smo obećali da će svako domaćinstvo imati priključak, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Iskoristićemo taj novac i za energetsku efikasnost, odnosno zamenu stolarije, za solarne panele. Time dajemo ogroman signal celoj međunarodnoj zajednici da je Srbija u potpunosti posvećena zelenoj agendi.

Petnaestogodišnjim obveznicama Srbija će refinansirati, odnosno isplatili stari dug koji dospeva u septembru.

Privatna arhiva

- U septembru treba da vratimo 700 miliona dolara, da nijedna sledeća vlada nema teret vraćanja tih starih, preskupih dugova - istakao je Mali. - To je razlika, juče smo se zadužili na 15 godina sa kamatnom stopom od dva odsto, a oni po kamatnoj stopi od 7,25 procenata. Do kraja godine očekujemo da ćemo ostvariti oko sedam odsto rasta. Sa rezultatom od -1 odsto na kraju prošle godine, mi verujemo da ćemo ostvariti jedan od tri najbolja rezultata u Evropi. Uprkos svim merama pomoći i investicijama koje smo imali, udeo javnog duga u BDP-u je ispod 60 odsto i ostaće na tom propisanom nivou do kraja godine.

PRIJAVA ZA NEPRIJAVLJENE

MINISTAR finansija je podsetio na pomoć države koja predstoji - u sredu će svi penzioneri dobiti po 50 evra, u novembru svi građani po 30 evra, a u decembru dodatnih 20 evra svi punoletni.

- Oni koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji se nisu prijavili za pomoć od 30+30 evra, imaće priliku da se prijave u periodu od 15. do 30. novembra - rekao je Mali. - Svako obećanje koje smo dali ispunjeno je u dinar i u dan, to je ogromna pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)