BIĆE PORUŠENO 10 ODSTO "DIVLJIH": Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao konačno rešenje legalizacije objekata izgrađenih bez papira

B. Caranović

28. 07. 2021. u 10:00

OD 2,5 miliona bespravih objekata u Srbiji, najveći deo biće legalizovan, ali će oko 250.000 njih morati da bude porušeno!

БИЋЕ ПОРУШЕНО 10 ОДСТО ДИВЉИХ: Председник Србије Александар Вучић обећао коначно решење легализације објеката изграђених без папира

Foto Z. Jovanović

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, namera je da se sprovede puna i jeftina legalizacija bespravnih objekata, ali i da će oko 10 odsto njih morati da bude uklonjeno, jer ne mogu da se legalizuju.

Predsednik je u utorak poručio da se priprema legalizacija i da će se tek videti na koji način će država pokušati jednom zauvek da reši taj problem. Dodao je da ima dosta poteškoća i da je u prethodnih pet godina legalizovano svega oko 250.000 objekta.

- To je užasno mali broj, ali i najveći uspeh do sada - rekao je Vučić. - Želimo punu i jeftinu legalizaciju, da ljudi plaćaju porez na imovinu, nama nisu potrebni jednokratni i brzi prihodi, ne želimo da to bude izvor korupcije za lokalne funkcionere. Želimo da imamo prijavljene objekte i da skoči cena tim objektima i da imaju koristi njihovi vlasnici. Ipak, postoji 10 odsto objekata koje nije moguće legalizovati i koji će morati da budu uklonjeni.

Kako Vučić kaže, država će moći da naplati mnogo više poreza kada ti objekti budu prijavljeni. Istakao je da će građani imati veliku korist jer će moći da prave normalne kupoprodajne ugovore za svoje objekte i neće imati nikakav problem sa državom.

Da će država maksimalno olakšati legalizaciju objekata onim građanima koji su na taj način rešavali stambeno pitanje, poručio je u utorak i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Naglasio je da oni koji su nelegalno gradili objekte radi ličnog bogaćenja neće moći da legalizuju objekte.

- Otkad je zakon o legalizaciji donet 2015. godine, do današnjeg dana uspeli smo da legalizujemo oko 25 odsto objekata, što je daleko od dovoljnog - rekao je Momirović.

- Naš projektovani rok kada moramo sve da završimo je 2023. godina i od tog nećemo odustati. Predsednik Aleksandar Vučić je bio jasan, moramo to da ubrzamo, ne smemo da produžavamo rokove, i moramo da rešimo to pitanje.

Kako su "Novosti" nedavno saznale, problem legalizacije bi trebalo da bude rešen dekretom ili zakonskim rešenjem, tako što će sve građeno do 2015. biti upisano u katastar. Kako je u utorak rečeno traži se konačno rešenje.

KOČNICA ZBOG KOMPLIKOVANOSTI

KAKO Momirović kaže, do sada je legalizacija išla sporo, jer svaka procedura koja nije jednostavna demotiviše građane. Prema njegovim rečima, 90 odsto objekata od 1,9 miliona koji čekaju na legalizaciju, pripadaju građanima koji su gradili nelegalno zbog socijalnog pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)