PONOVO SE OGLASILA KOMPANIJA RIO TINTO: Obezbeđenje u dolini Jadra u skladu sa propisima

V.Mitrić

19. 06. 2021. u 22:46

KOMPANIJA Rio Tinto već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.

ПОНОВО СЕ ОГЛАСИЛА КОМПАНИЈА РИО ТИНТО: Обезбеђење у долини Јадра у складу са прописима

Foto: Večernje novosti

Protiv Rio Tinta i projekta Jadar mesecima se vodi bespoštedna kampanja zasnovana na konstantnom ponavljanju dezinformacija i najgorih scenarija koji nisu utemeljeni na činjenicama, već su proizvod proizvoljne interpretacije njihovih autora.

Rezultat te kampanje je i jučerašnji napad na zaposlene Rio Tinta i partnerskih kompanija koji rade na projektu Jadar,kaže se u saopštenju dostavljenom našem listu.

- Poslednja u nizu lažnihoptužbi koje se tiču poslovanja kompanije odnosi se na privatno obezbeđenje koje „patrolira“ javnim putevima u dolini Jadra. Obezbeđenje koje se pominje je angažovano da sprovodi aktivnosti u potpunosti u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju koji predviđa kako način obezbeđenja privatne imovine tako i kretanje u određeno vreme između više međusobno razdvojenih mesta/objekata (patroliranje). Kretanje ograničenim (malim) brzinama je zahtev kompanije Rio Tinto kako se ne bi uznemiravali meštani i kako bi se očuvali ionako već dotrajali ili neasfaltirani seoski putevi-stoji u saopštenju.

Kao što je već objavljeno, kako ističu, „ kompanija Rio Tinto čini dobrovoljni otkup zemljišta i objekata. Dobrovoljno podrazumeva da meštani koji žele da prodaju imovinu sami zatraže procenu, pa tek nakon toga dobijaju ponudu.

- Do početka juna ove godine prihvaćeno je 60 ponuda za otkup kuća u dolini Jadra. Nakon primopredaje tih objekata kompanija obezbeđuje objekte u svom vlasništvu, na šta ima zakonsko i svako drugo pravo.

Podsetićemo, u jučerašnjim napadima nijedan meštanin doline Jadra koji se protivi projektu nije bio povređen niti je bilo kome od meštana bila potrebna medicinska pomoć. Za razliku od toga, zaposleni koji rade na projektu Jadar bili su pregledani zbog nanetih povreda u Urgentnom centru u Loznici, gde im je ukazana pomoć. 

 Kompanija Rio Tinto još jednom osuđuje sve oblike nasilja i poziva nadležne organe da u svakoj takvoj situaciji bez izuzetka reaguju. Ovim putem još jednom apelujemo da se na temu projekta Jadar vodi dijalog zasnovan isključivo na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama