ZAUSTAVITI KAMPANJU ZASNOVANU NA LAŽIMA: Kompanija Rio Tinto najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene

V. MITRIĆ

19. 06. 2021. u 00:08

KOMPANIJA Rio Tinto već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.

ЗАУСТАВИТИ КАМПАЊУ ЗАСНОВАНУ НА ЛАЖИМА: Компанија Рио Тинто најоштрије осуђује нападе на своје запослене

Foto: Večernje novosti

U poslednje vreme suočeni smo sa jakom kampanjom koja je bazirana na nesitinama i koja ne samo da šteti ugledu kompanije, već i unosi uznemirenost u lokalnu zajednicu, kaže se u saopštenju Kompanije Rio Tinto, dostavljenom našem listu.

- Konstatnte lažne optužbe koje se tiču poslovanja i uticaja koji će Projekat Jadar imati na Zapadnu Srbiju i šire, prenose se putem medija i kroz zajednicu, uprkos konstantnim naporima kompanije da se čuju proverene činjenice, zasnovane na nauci -kaže se u saopštenju.- Rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama je i napad na zaposlene Rio Tinta koji se dogodio danas, i to u dva navrata. Prvo je grupi naših zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih iz naše partnerske firme fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru. Slučaj je prijavljen nadležnim organima.

Neutemeljeni napadi tiču se,kako kažu, „ i odnosa koji kompanija ima prema otkupu zemljišta“.

- Otkup zemljišta se odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu s najboljim globalnim praksama, kao i u skladu sa Standardom učinka 5, Međunarodne finansijske korporacije. Otkup zemljišta se čini isključivo na zahtev vlasnika. Optužbe da se meštani zastrašuju i ucenjuju ne stoje, i kompanija ovim putem poziva sve one koji imaju dokaze za tako nešto da nam se obrate, kao i da se obrate nadležnim institucijama. Navedeno ponašanje je u suprotnosti sa korporacijskim vrednostima, i ukoliko se dokaže da je neko na svoju ruku tako postupao, kompanija će postupiti u skladu sa svojim internim pravilima.

Kompanija Rio Tinto osuđuje sve oblike nasilja i ovim putem apeluje da se na temu projekta Jadar vodi otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna